22 εκατ. λιγότεροι εργαζόμενοι λόγω πανδημίας

Στα τέλη του 2020 οι άνεργοι για διάστημα έξι μηνών και πλέον ήταν 60% περισσότεροι από τους αντίστοιχους πριν από την πανδημία στα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου 22 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας λόγω πανδημίας, όπως καταγράφει η ετήσια έκθεση για τις προοπτικές της απασχόλησης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αδυναμία να συνδυαστούν τα επαγγελματικά προσόντα αυτών των ανθρώπων με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας δημιουργεί τον κίνδυνο να εμφανιστεί μακροχρόνια ανεργία. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας των Financial Times, όπου διευκρινίζεται ακόμα ότι από το σύνολο των 22 εκατομμυρίων, τα 8 εκατομμύρια είναι άνεργοι και τα 14 εκατομμύρια άεργοι.

Πολύ απλά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι σήμερα εντός του μηχανισμού παραγωγής στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα των ανεπτυγμένων χωρών-μελών του ΟΟΣΑ οι εργαζόμενοι είναι κατά 22 εκατομμύρια λιγότεροι απ’ ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Συν τοις άλλοις, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι οι αγορές εργασίας αναμένεται να εμφανίσουν ανάκαμψη μετά τη λήξη του 2022. Συγκεκριμένα, οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με παρατεταμένη άνοδο της μακροχρόνιας ανεργίας. Και αυτό αποδίδεται στο ότι οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους όταν ξέσπασε η πανδημία πέρυσι την άνοιξη, δεν έχουν τον αναγκαίο και επαρκή οπλισμό να μετακινηθούν σε τρίτους κλάδους, όπου γίνονται πολύ περισσότερες προσλήψεις. 

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις αναμένεται να επαναφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, δηλαδή σε γραφεία και εργοστάσια, όσους εργαζομένους τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρατικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Και αυτό θα το πράξουν προτού προχωρήσουν στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, διακινδυνεύοντας να δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα σε όσους δεν έπαψαν να εργάζονται και σε εκείνους που απώλεσαν και δουλειά και εισόδημα. Επιπλέον, αναφερόμενος ο διεθνής οργανισμός στα 8 εκατομμύρια των ανέργων και τα 14 εκατομμύρια που κατατάσσονται στους άεργους, άρα και σε όσους δεν αναζητούν δουλειά, επισημαίνει τα εξής: «Υπάρχει πιθανότητα να γεννηθεί χάσμα μεταξύ όσων αντεπεξήλθαν στην κρίση της πανδημίας, μειώνοντας τις ώρες εργασίας και περνώντας σύντομα διαστήματα ως απολυθέντες, και εκείνων οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους – οι τελευταίοι ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από το εργατικό δυναμικό, εξαντλούν τα όρια του συστήματος, που τους αναγνωρίζει το δικαίωμα παροχών, και διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν πλήγματα μακράς διαρκείας». 

Στα τέλη του 2020 οι άνεργοι για διάστημα έξι μηνών και πλέον ήταν 60% περισσότεροι από τους αντίστοιχους πριν από την πανδημία στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. «Στην απαρχή της κρίσης οι εργαζόμενοι με χαμηλή εξειδίκευση είχαν πιο πολλές πιθανότητες να απολυθούν, ενώ εκείνοι με την υψηλή εξειδίκευση συνήθως μείωναν τις ώρες εργασίας», παρατηρεί ο Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντής απασχόλησης, εργατικού δυναμικού και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως πολλές από τις θέσεις εργασίας που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την πανδημία ήδη απειλούνταν να εξαλειφθούν λόγω αυτοματοποίησης. Τέλος, ο ΟΟΣΑ αναφέρει στην έκθεσή του ότι σε πολλές πλούσιες οικονομίες εκδηλώθηκε εντονότερη ζήτηση για επαγγελματίες υγείας και ειδικευμένους στην πράσινη ενέργεια. 

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ