Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού οι Ολλανδοί

Μαζεύουν χαρτί υγείας, μακαρόνια και κονσέρβες


Οι Ολλανδοί συγκεντρώνουν αποθέματα από χαρτί υγείας, μακαρόνια και κονσέρβες, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την επιδημία του νέου κορονοϊού, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αναχαίτιση του Covid-19.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας άδειασαν, ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους να εργαστούν από το σπίτι και συνέστησε σε οποιονδήποτε έχει εμφανίσει συμπτώματα να παραμείνει στο σπίτι του.

Στη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανήλθε σήμερα σε 804, ενώ η Ολλανδία καταμετρά 10 θανάτους.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα παρόμοιο» δήλωσε ένας ταμίας σε σούπερ μάρκετ του Άμστερνταμ. «Ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους με γεμάτα τα καρότσια τους».

Τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφηκε αύξηση στην αγορά προϊόντων όπως προϊόντα υγιεινής και σούπες, ωστόσο τις κυβερνητικές εξαγγελίες ακολούθησε η πανικόβλητη προσέλευση στα σούπερ μάρκετ.

Οι πολίτες αγοράζουν επίσης προϊόντα καθαριότητας, παρακεταμόλη, αλεύρι και αντισηπτικό χεριών, τα οποία έχουν ξεπουλήσει.

«Μόλις πήραν το χαρτί υγείας από το καρότσι μου και είδα έναν άλλο πελάτη να παίρνει 12 σακούλες αλεύρι» περιέγραψε ένας 16χρονος υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ της Ουτρέχτης σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Μέτρα από τη Νορβηγία για τη διάσωση του αεροπορικού τομέα

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μέτρα για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών της, καθώς η κορυφαία χαμηλού κόστους εταιρείας Norwegian Air Shuttle έκανε γνωστό πως λίγο απέχει από την χρεοκοπία χωρίς ενέσεις ρευστού, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σημαντικά τον τομέα των αερομεταφορών παγκοσμίως.

Στην πρώτη σχετική κίνηση εθνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του τομέα από την πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Τόρε Σάνερ ανακοίνωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες απαλλάσσονται για το πρώτο εξάμηνο από το τίμημα που καταβάλλουν για τα αεροδρόμια, ενώ καταργείται και για 10 μήνες ο φόρος που παρακρατεί η Νορβηγία στα εισιτήρια για τους επιβάτες, ενώ πρόσθεσε πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για τα περαιτέρω μέτρα που θα ληφθούν, δίχως να ανακοινώσει ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως θα καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα των απολύσεων που θα θελήσουν να επιβάλουν οι αεροπορικές εταιρείες, όμως δεν πρόκειται να πάρει άλλα προστατευτικά μέτρα. Ο Σάνερ δήλωσε πως είναι πρόωρο να μιλήσει για τα μέτρα που θα ληφθούν, ενώ και η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργ προειδοποίησε πως ορισμένες εταιρείες μπορεί παρ' όλα αυτά να καταρρεύσουν, αναδεικνύοντας μεν το βάθος της κρίσης για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά προλαμβάνοντας κάθε σκέψη για περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση.

«Μολονότι είναι κρίσιμο να βοηθήσουμε τις αξιόπιστες εταιρείες σε δύσκολους καιρούς, ορισμένες ενδεχομένως να χρεωκοπήσουν. Δεν θα τα καταφέρουν όλες οι εταιρείες», τόνισε.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο αφότου ο Γιάκομπ Σραμ, πρόεδρος της Norwegian Air, του τρίτου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη κι ενός εκ των κορυφαίων πελατών της Boeing Co, έκανε γνωστό πως είναι ζήτημα εβδομάδων προτού ξεμείνει από ρευστό. «Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να χορηγηθεί ρευστότητα εντός των προσεχών εβδομάδων, όχι εντός των προσεχών μηνών. Αισιοδοξώ πως η κυβέρνηση θα μας βοηθήσει σε αυτήν την κρίση ρευστού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σραμ.

Η εταιρεία που ήδη αιμορραγούσε οικονομικά τα τελευταία χρόνια, χθες ανακοίνωσε πως θα απολύσει τους μισούς από τους 11.000 υπαλλήλους της και θα καταργήσει χιλιάδες δρομολόγια.

Από χθες, η κυβέρνηση έχει διατάξει να κλείσουν πολλοί δημόσιοι κι ιδιωτικοί φορείς σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τον κορονοϊό, ενώ ζήτησε από τους ανθρώπους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια.
Το Ρέικιαβικ περιορίζει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις 100 ή άνω των 100 ανθρώπων και ότι τα γυμνάσια τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο που πρέπει να τεθεί σε ισχύ την σωστή στιγμή, με βάση τις συστάσεις των κορυφαίων επιστημόνων μας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβάαρσντοτιρ.

Η απαγόρευση, η οποία δεν ισχύει για τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια, θα ισχύσει από τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 117 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.
Έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους θυλάκους Θέουτα και Μελίγια

Τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφεραν οι αρχές.

Η ανακοίνωση ανάγκασε πολλούς Ισπανούς να φύγουν εσπευσμένα από το βασίλειο του Μαρόκου ώστε να μην εγκλωβιστούν.

Η απόφαση, που ελήφθη με πρωτοβουλία του Μαρόκου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τις ισπανικές νομαρχίες της Θέουτα και της Μελίγια, δύο θυλάκων που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο και αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι σε συντονισμό με την Ισπανία, «το Μαρόκο ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Ισπανία και τη θαλάσσια κυκλοφορία επιβατών».

«Από τις 06:00 θα κλείσουν τα σύνορα στην Μπένι Ένζαρ, και συνιστάται σε όλους τους πολίτες της Μελίγια που βρίσκονται στο Μαρόκο να επιστρέψουν το ταχύτερο στην πόλη», ανέφερε στο Twitter η νομαρχία της Μελίγια, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο απέναντι στον κορονοϊό».

«Οι μαροκινές αρχές μας ενημέρωσαν πως τα σύνορα θα κλείσουν το πρωί στις 06:00», ανέφερε από την πλευρά της η νομαρχία της Θέουτα το βράδυ της Πέμπτης.

Ένας Ισπανός που κατάφερε να περάσει την τελευταία στιγμή είναι ένας δημοσιογράφος, ο Αντόνιο Ναβάρο, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Atalayar που ειδικεύεται στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και έχει την έδρα της στη Μαδρίτη, και ο οποίος έφυγε από την Ταγγέρη το πρωί της Τετάρτης για επαγγελματικούς λόγους.

Όταν ενημερώθηκε για το επικείμενο κλείσιμο των συνόρων, πήρε ταξί προς τη Θέουτα, όπου έφθασε το βράδυ, στη συνέχεια ένα φέρι προς το ισπανικό λιμάνι Αλχεσίρας και λεωφορείο προς τη Σεβίλη, όπου υπολόγιζε να εργαστεί εξ αποστάσεως: «Δεν θέλω να πάω στην περιοχή της Μαδρίτης», την πλέον πληγείσα στη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, με 4.200 καταγεγραμμένα κρούσματα και 120 θανάτους.
Βενεζουέλα: Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα, κλείνουν τα σχολεία στη χώρα

Δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες.

Οι αρχές διέταξαν να διακοπούν τα μαθήματα σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από την Δευτέρα. Επίσης, όλοι οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες όταν κυκλοφορούν με το μετρό,

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ