Άδειο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Για πρώτη φορά ηλεκτρονική ψηφοφορία λόγω κορωνοϊού

Άδειο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Για πρώτη φορά ηλεκτρονική ψηφοφορία λόγω κορωνοϊού

«Είναι η πρώτη φορά που ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο χρησιμοποιεί απομακρυσμένη συμμετοχή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ πριν» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Στα άδεια έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρίθηκαν μία σειρά από κρίσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην τεράστια αίθουσα μόλις λίγα άτομα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη για πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία βρέθηκαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση εξ αποστάσεως.

Η ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Πέμπτη, η οποία πραγματοποιήθηκε για να περάσει μια σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης για το κορωνοϊό, ήταν ένα μείγμα από το περίεργο, το σουρεαλιστικό και το ιστορικό.

Μόλις «μία χούφτα» από τα 705 μέλη του Κοινοβουλίου συνεδρίαζαν στο θάλαμο ημικυκλίου στις Βρυξέλλες. Τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα σε όλη την ήπειρο, ακολουθώντας μέσω τηλεδιάσκεψης και ψηφίζοντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις χώρες καταγωγής τους.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο χρησιμοποιεί απομακρυσμένη συμμετοχή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ πριν» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, μετά από έναν πρώτο γύρο ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, το κοινοβούλιο αναγκάστηκε να αλλάξει τις συνήθειές της και ενώ οι συνεδριάσεις διαρκούν τέσσερις μέρες, την Πέμπτη υποχρεώθηκαν να συμπιέσουν όλο τον όγκο των εργασιών σε μόλις μία ημέρα και αυτό απομακρυσμένα.

Ουσιαστικά η συνεδρίαση αφορούσε στην προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και την αποδέσμευση 37 δισ. ευρώ από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Πηγή: newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ