Αγία Σοφία: Έστρωσαν με παρκέ τα ιστορικά σκαλιά στο όνομα της "προστασίας του ναού"

Newsroom
Newsroom

Έντονες συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στους χώρους του μνημείου, που θεωρούνται από ορισμένους πολίτες αντιαισθητικές

Πλαστικά ερμάρια με δεκάδες ζευγάρια παπούτσια. Φανατικοί μουσουλμάνοι δαγκώνουν την ιστορική ξύλινη αυτοκρατορική πύλη ή "μαγκώνουν" με αυτήν τα παπούτσια τους γιατί δεν υπάρχει αλλού χώρος. Άλλοι φανατικοί βάνδαλοι ξύνουν τις ιστορικές τοιχογραφίες ή απλώς τους τοίχους για να φάνε ή να κρατήσουν ως ενθύμιο ένα κομμάτι της ιστορίας που "έχει θαυματουργές ιδιότητες". 

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα δεινά που βρήκαν τον θρυλικό ναό της Αγια-Σοφιάς, από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους και να επεκτείνει τη μουσουλμανική μεταστροφή της Τουρκίας, αποφάσισε να καταργήσει το διάταγμα του Μουσταφά Κεμάλ και να μετατρέψει ξανά την Αγια-Σοφιά από μουσείο σε τζαμί.

skales

Προ ολίγων ημερών, για να μη φανεί ο Ερντογάν ότι κάνει κυβίστηση, αποφάσισε όχι να επαναφέρει τον ναό στην πρότερη κατάστασή του, αλλά να βάλει εισιτήριο 25 ευρώ στους μη μουσουλμάνους επισκέπτες. Μάλιστα έχουν αρχίσει να προβάλουν τα θρυλικά ψηφιδωτά και τον πάνω όροφο του ναού ως "γκαλερί". Η είσοδος για τους ντόπιους τουρίστες είναι 850 λίρες με τη συναλλαγματική ισοτιμία να έχει καθοριστεί στο 34. Το εξωφρενικό είναι ότι απαγορεύτηκε στους ξεναγούς να κάνουν περιγραφή και να εξηγούν στους τουρίστες τι βλέπουν. Αντ' αυτού, όσοι θέλουν να επωφεληθούν από την αφήγηση στο εσωτερικό πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν ηχητικό οδηγό. Οι επισκέπτες που δεν έχουν ακουστικά κατάλληλα για τη συσκευή μπορούν να αγοράσουν τη συσκευή για 100 TL. Όπως και πριν, η υποχρέωση μαντίλας συνεχίζεται. 

Πωλούνται δύο διαφορετικά καλύμματα στην πόρτα. Τα μικρά είναι 30 TL, τα μακριά είναι 75 TL. 

Σήμερα η Cumhuriyet αποκαλύπτει ότι οι ιστορικές πέτρινες σκάλες που οδηγούν στον γυναικωνίτη του ναού στρώθηκαν με laminate, φυσικά στο όνομα της "προστασίας του ναού".

Σχολιάζοντας την Cumhuriyet, ο ιστορικός τέχνης Oğuzhan Karadirek είπε ότι μια τέτοια πρακτική μπορεί να έχει εφαρμοστεί επειδή η Αγία Σοφία είναι ένα μέρος που δέχεται πολλούς επισκέπτες. Ο Karadirek είπε, "Τόσο οι πόρτες όσο και τα παρκέ, που έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη πρόσφατα, δεν φαίνονται καλά από άποψη εμφάνισης. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δομή είναι πολύ φθαρμένη, πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει γίνει μια τέτοια εφαρμογή. Ένα μαλακό υλικό έχει επίσης προστεθεί κάτω από το παρκέ για να μην καταστραφούν οι πέτρες. "Καθώς η αποκατάσταση συνεχίζεται, το στρώσιμο με παρκέ μπορεί να αποτρέψει ζημιές στις ιστορικές πέτρες", είπε.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ