Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Πάπα στην προσευχή της Παρασκευής!

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Πάπα στην προσευχή της Παρασκευής!

"Τους καλέσαμε όλους" δηλώνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν

Μετά τη navtex που εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας δεσμεύοντας μία θαλάσσια περιοχή 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και 180 μίλια νότια του Καστελλόριζου για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών από το «Ορούτς Ρέις» μέχρι και τις 2 Αυγούστου, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναδείξει τόσο την εν εξελίξει ελληνοτουρκική κρίση που ενδεχομένως μπορεί να αποκτήσει και θερμή διάσταση. Την αναφέρουν ως δεύτερη είδηση και στέκονται περισσότερο «στην τιμωρητική στάση της Ελλάδας, η οποία επιμένει για επώδυνες ευρωπαϊκές κυρώσεις». Τ

Έτσι, την ώρα που η Αθήνα επιδίδεται σε έντονη διπλωματική δραστηριότητα, στην Κωνσταντινούπολη είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή. 

Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε πολλούς ξένους ηγέτες να παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Περίπου 1.000 έως 1.500 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στις προσευχές της Παρασκευής, τις οποίες θα αναφέρει ο Ali Erbaş, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet). Μεταξύ αυτών και ξένοι ηγέτες. Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ αναμένεται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να συμμετάσχουν.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει για την Παρασκευή ακόμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, παρά το γεγονός ότι ο Ποντίφικας έχει τουλάχιστον δύο φορές εκφράσει τη διαφωνία του με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Εμείς τους καλέσαμε όλους» είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Ο ίδιος, δε, μιλώντας στο CNN και αναφερόμενος στις αντιδράσεις υποστήριξε ότι «βασίζονται σε παλαίες απόψεις και προκαταλήψεις - υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία».
 

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ