Αγωγή Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για το άσυλο

Αγωγή Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για το άσυλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει αγωγή κατά της Βουδαπέστης, υποστηρίζοντας ότι η Ουγγαρία έθεσε παρανόμως υπό κράτηση αιτούντες πολιτικό άσυλο σε ζώνες «τράνζιτ» και απέλασε παρανόμως ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα χωρίς άδεια παραμονής.

Τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν τήρησε η Ουγγαρία όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει αγωγή κατά της Βουδαπέστης, υποστηρίζοντας ότι η Ουγγαρία έθεσε παρανόμως υπό κράτηση αιτούντες πολιτικό άσυλο σε ζώνες «τράνζιτ» και απέλασε παρανόμως ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα χωρίς άδεια παραμονής.

Η Ουγγαρία είχε ήδη καταδικαστεί τον περασμένο μήνα για τις πρακτικές της αυτές. Ο γενικός εισαγγελέας Πριτ Πικάμε αναφέρει στη μη δεσμευτική εισήγησή του ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλει να στηρίξει την αγωγή της Κομισιόν, κηρύσσοντας τον ουγγρικό νόμο αντίθετο προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι δικαστές της Ε.Ε. ακολουθούν συνήθως τις προτάσεις των γενικών εισαγγελέων.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η ουγγρική κυβέρνηση έκλεισε τα νότια σύνορα της χώρας υψώνοντας φράχτη και φυλακίζοντας τους αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα. Την άνοιξη του 2017, η επ’ αόριστον κράτηση κάθε αιτούντος άσυλο επεκτάθηκε σε κάθε συνοριακό πέρασμα, με τους πρόσφυγες να παραμένουν για δύο και πλέον χρόνια στα στρατόπεδα, χωρίς καμία νομική αρωγή, όπως καταγγέλλουν ουγγρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σε προσφυγές τους προς την ουγγρική δικαιοσύνη, οι οργανώσεις υποστήριξαν ότι η κράτηση των προσφύγων ήταν παράνομη. Η κυβέρνηση Ορμπαν αντέτεινε ότι ο «περιορισμός» των αιτούντων άσυλο δεν αποτελούσε κράτηση, ισχυρισμό τον οποίο κατέρριψε το Δικαστήριο της Ε.Ε. με την απόφασή του στα μέσα Μαΐου. Σε αυτήν, το Δικαστήριο της Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι ο πολύμηνος εγκλεισμός αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα ζωνών «τράνζιτ» στην ουγγρική μεθόριο αποτελεί κράτηση και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία φυλακών. Οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, να απολαμβάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και τα αιτήματά τους να εξετάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Αλλες συνήθεις πρακτικές των υπηρεσιών ασύλου της κυβέρνησης Ορμπαν, όπως η αυθαίρετη αλλαγή του τόπου επαναπροώθησης όσων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται, είναι επίσης παράνομες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Περίπου 280 αιτούντες άσυλο κρατούνταν στα μέσα Μαΐου σε στρατόπεδα - φυλακές στη ζώνη «τράνζιτ», στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας. Οι μισοί από αυτούς ήταν ανήλικοι. Παρά τις απειλές της ουγγρικής κυβέρνησης ότι θα παρέπεμπε το ζήτημα στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, η ουγγρική συνοριοφυλακή αποφάσισε την απελευθέρωση των 280 προσφύγων και τη μεταγωγή τους σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας.

Πηγή: REUTERS

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ