Αϊτή: Ξένοι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν μετά τα επεισόδια στην κηδεία του προέδρου Μοΐζ

Αξιωματούχοι της αμερικανικής αντιπροσωπείας και μέλη άλλων αντιπροσωπειών, που παρευρέθηκαν στην κηδεία του δολοφονηθέντος προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα με τα οχήματά τους μετά από πυροβολισμούς που άκουσαν εν μέσω διαδηλώσεων που αμαύρωσαν την τελετή, με τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας να επιστρέφουν ασφαλή στα σπίτια τους, ανέφερε μια πηγή εξοικειωμένη με τα όσα διαδραματίστηκαν νωρίτερα σήμερα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αντίκρισαν καπνούς δακρυγόνων και άκουσαν κρότους που πίστευαν ότι ήταν πυροβολισμοί. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές τραυματισμών μεταξύ διαδηλωτών ή δυνάμεων επιβολής του νόμου και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία κινδύνευσαν.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι δεν έχει γνώση των αναφορών για πυροβολισμούς στην κηδεία του Αϊτινού πρώην προέδρου και πως παρακολουθεί την κατάσταση.

Νωρίτερα, η επικήδεια τελετή είχε αρχίσει υπό τους ήχους μιας μπάντας πνευστών και τους ψαλμούς εκκλησιαστικής χορωδίας, με τη χήρα του Μοΐζ, την Μαρτίν Μοΐζ, να στέκεται μπροστά στο φέρετρο, δύο εβδομάδες μετά την ανεξιχνίαστη ακόμη υπόθεση δολοφονίας μέσα στο σπίτι τους από ξένους μισθοφόρους. Το πρόσωπό της ήταν σχεδόν καλυμμένο από ένα μαύρο καπέλο με μεγάλο γείσο και το δεξί της χέρι ήταν δεμένο μετά τον τραυματισμό της στην δολοφονική επίθεση. «Δάκρυα για δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε εκδίκηση, θέλουμε δικαιοσύνη», είπε.

Οργισμένες κραυγές υποστηρικτών του δολοφονηθέντος προέδρου που κατηγορούν τις αρχές ως υπεύθυνες για την δολοφονία Μοΐζ κάλυπταν κατά διαστήματα τους ήχους της μουσικής.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ηγήθηκε της αμερικανικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Καπ-Αϊτιέν για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μοΐζ, μαζί με πλήθος κόσμου που συμμετείχε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν μέσα στην εβδομάδα στην Αϊτή.

«Ο λαός της Αϊτής αξίζει δημοκρατία, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία και εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του σε αυτήν την περίοδο κρίσης», δήλωσε στο Twitter η Τόμας-Γκρίνφιλντ, μετά την τελετή. «Προτρέπουμε όλους να εκφραστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», πρόσθεσε.

Αϊτινοί αξιωματούχοι καταφθάνοντας στον χώρο της τελετής έγιναν δεκτοί με φραστικές επιθέσεις από διαδηλωτές, με έναν άνδρα να αποκαλεί μάλιστα τον αρχηγό της αϊτινής αστυνομίας Λεόν Σαρλ «εγκληματία».

«Γιατί έχετε όλη αυτή την φρουρά ασφαλείας; πού ήταν η αστυνομία την ημέρα της δολοφονίας του προέδρου;», φώναξε άλλος διαδηλωτής.

Μέσα στον χώρο όπου έγινε η κηδεία, τέσσερις νεκροπομποί με στρατιωτική ενδυμασία στέκονταν σε στάση προσοχής δίπλα στο κλειστό ξύλινο φέρετρο. Αυτό ήταν τυλιγμένο με την αϊτινή σημαία και πάνω του υπήρχε ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια.

Τις τελευταίες τρεις μέρες, διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μοΐζ συγκλονίζουν τη βόρεια πόλη Καπ-Αϊτιέν, την ιδιαίτερη πατρίδα του δολοφονηθέντος ηγέτη.

Οι διαδηλωτές ξεσπούν οργισμένοι γιατί πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τη δολοφονία, όπως ποιος την σχεδίασε και γιατί.

«Σκότωσαν το σώμα, αλλά το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ» και «Ζοβενέλ Μοΐζ - υπερασπιστής των φτωχών», ήταν μερικά από τα συνθήματα στην κρεολική γλώσσα που αναγράφονταν σε πανό που είχαν τοποθετηθεί σε κτίρια στους στενούς δρόμους της παλιάς πόλης του Καπ-Αϊτιέν.

Χτισμένος στη γη της οικογένειας του Μοΐζ και όπου έζησε την παιδική του ηλικία, ο τάφος του ηγέτη βρίσκεται στη σκιά οπωροφόρων δέντρων, λίγα μόλις βήματα από το μαυσωλείο του πατέρα του δολοφονηθέντος προέδρου, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Προερχόμενος από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο 53χρονος Ζοβενέλ Μοΐζ εξελέγη πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να αναπτύξει την οικονομία της χώρας και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 7 Φεβρουαρίου 2017.

Δραστηριοποιείτο σε πολλούς οικονομικούς τομείς, μεταξύ των οποίων οι φυτείες μπανάνας, και δεν είχε σχεδόν καμιά πολιτική πείρα όταν εξελέγη, ενώ ήταν ελάχιστα γνωστός στους συμπατριώτες του.

Πληγή για την Αϊτή είναι η έλλειψη ασφάλειας και κυρίως οι απαγωγές για λύτρα που πραγματοποιούν συμμορίες, οι οποίες παραμένουν ατιμώρητες. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής ο Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδράνεια απέναντι στην κρίση, αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας των πολιτών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ