Αμπέλια στη Νορβηγία έφερε η κλιματική αλλαγή

Δειλά - δειλά αμπελουργοί παράγουν το δικό τους κρασί καλλιεργώντας αγαπημένες ποικιλίες όπως το chardonnay ή το pinot noir

Σλίντε, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όσλο, Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο βορινά οινοποιεία του κόσμου - στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Γροιλανδία και την Αλάσκα - όπου οι θερμοκρασίες φέτος έφτασαν τους 31C.

Θερμοκρασίες που σίγουρα δεν είναι συχνές για τη δυτική Νορβηγία. Τα τελευταία 35 χρόνια όπου η συνολική θερμοκρασία στη Νορβηγία έχει αυξηθεί 1,3 βαθμούς, τα πράγματα αλλάζουν.Με την αλλαγή των εποχών, η θερινή περίοδος καλλιέργειας διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ο αμπελουργός Μπιοργκ Όβε Μπέρστρομ δηλώνει πως «καταφέραμε να καλλιεργήσουμε 55 διαφορετικούς τύπους - μεταξύ άλλων γνωστές ποικιλίες όπως το chardonnay και το pinot noir. Για μένα, ως χωρικός, οι κλιματικές αλλαγές είναι θετικές, γιατί ο καιρός γίνεται πιο ζεστός».

Κάπως έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι ευελπιστούν να δουν τη Νορβηγία σε ένα βάθος χρόνου 30 με 40 ετών να κατακτά τη δική της θέση στον οινοπαραγωγικό χάρτη της Ευρώπης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ