Αντιδράσεις από το «ιστορικά μεγαλύτερο» κυνήγι λύκων

Newsroom
Newsroom

Ο πληθυσμός λύκων στη Σουηδία είναι ο μεγαλύτερος από ποτέ - αλλά μακράν μικρότερος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σουηδία ξεκίνησε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη ιστορία της, προκαλώντας αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και διακινδυνεύοντας μια νομική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες

Η σφαγή των λύκων που έχει την έγκριση της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Κατά τη διάρκειά της οι κυνηγοί θα θανατώσουν 75 ζώα σε διάφορες περιοχές, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους και να μειωθεί η απειλή που φέρεται να συνιστά το ζώο σε αγρότες, κοπάδια και κατοίκους. 

Επιστήμονες και οργανώσεις βρίσκονται επί ποδός, υποστηρίζοντας πως η σφαγή απειλεί την επιβίωση του ευάλωτου είδους. Άλλοι πάλι εστιάζουν στην αντίφαση τού πράγματος, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατόν να τάσσεται υπέρ της προστασίας των άγριων ειδών σε άλλα μέρα του κόσμου, αλλά να επιτρέπει την εξόντωσή τους στις τάξεις της. 

«Πρόκειται για μια καταστροφή» επισημαίνει ο Ντάνιελ Εκμπλομ, της οργάνωσης Swedish Nature Conservation Association. 

Η θανάτωση πολλών δεκάδων λύκων μπορεί να έχει «πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες» στον πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 460λύκους και είναι γενετικά απομονωμένος, έχοντας επανεισαχθεί στην περιοχή τη δεκαετία του 1980, σημειώνει ο ίδιος. 

Ο πληθυσμός λύκων στη Σουηδία είναι ο μεγαλύτερος από ποτέ - αλλά μακράν μικρότερος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία να μετρά περί τα 3.300 άτομα, η Πολωνία 1.886 και η Γαλλία 783. 

Θεωρητικά, το κυνήγι του λύκου θα μειώσει τον πληθυσμό στ 385 άτομα, ωστόσο οι οργανώσεις εκτιμούν πως ο αριθμός τους θα έχει πέσει κάτω των 300 έως την άνοιξη - καθώς ο πληθυσμός τους τείνει να μειώνεται τον χειμώνα ανεξαρτήτως κυνηγιού. Επιπλέον, οι ακτιβιστές ανησυχούν πως ο πληθυσμός τους θα συρρικνωθεί δραματικά, μετ την ψήφιση πέρυσι στη Βουλή της μείωσής τους κάτω των 170. 

Από την άλλη, η Στοκχόλμη επιμένει πως η θανάτωση των λύκων, η μεγαλύτερη από τη στιγμή επανεκκίνησης του νόμιμου κυνηγιού το 2010, γίνεται για λόγους ασφάλειας και δεν παραβιάζει τους κανόνες προστασίας τους. 

Πηγή: LiFO

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ