Αντιμέτωπη με φυλάκιση 8 ετών για φοροδιαφυγή η Σακίρα

Newsroom
Newsroom

Η Σακίρα πρόκειται να δικαστεί για φοροδιαφυγή, αποφάσισαν τα ισπανικά δικαστήρια. Η Κολομβιανή σταρ της ποπ, 45 ετών, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών εάν κριθεί ένοχη.

Η ίδια η Σακίρα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Η τραγουδίστρια κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος της ισπανικής εφορίας, για τα εισοδήματα που απέκτησε μεταξύ 2012 και 2014.

Η Σακίρα κατηγορείται ότι είπε ψέματα για το πού ζούσε εκείνα τα χρόνια, καθώς και ότι χρησιμοποίησε μια περίπλοκη εταιρική δομή τύπου offshore για να αποφύγει την πληρωμή φόρων.

Εκείνη την εποχή είχε σχέση με τον Ζεράρ Πικέ. Νωρίτερα φέτος, το ζευγάρι επιβεβαίωσε τον χωρισμό του.

Οι ισπανικοί εισαγγελείς ζήτησαν την ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, εάν η Σακίρα οδηγηθεί σε δίκη και καταδικαστεί.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, η Σακίρα θα μπορούσε να χρεωθεί και με πρόστιμο 23 εκατομμυρίων ευρώ εάν κριθεί ένοχη στο τέλος της δίκης.

Τον Ιούλιο η Σακίρα επιβεβαίωσε ότι είχε απορρίψει μια εξώδικη συμφωνία, στη οποία φέρεται να της είχε ζητηθεί να παραδεχτεί ότι είχε φοροδιαφύγει.

Στην Ισπανία θεωρείται κανείς «κάτοικος» για φορολογικούς σκοπούς, εάν περάσει περισσότερες από 183 ημέρες σε ένα δεδομένο ημερολογιακό έτος στην Ισπανία. Οι κάτοικοι  Ισπανίας πρέπει να πληρώνουν φόρους στην Ισπανία για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Οι φορολογικοί επιθεωρητές διεξήγαγαν μια ενδελεχή έρευνα για την προσωπική ζωή της Σακίρα κατά την περίοδο 2012-2014, αναλύοντας ακόμη και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν ότι η τραγουδίστρια πέρασε τον περισσότερο χρόνο της στην Ισπανία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Σακίρα πέρασε 242 ημέρες στην Ισπανία το 2012, 212 ημέρες το 2013 και 243 ημέρες στη χώρα το 2014.

Η ίδια αρνήθηκε ότι έχει φοροδιαφύγει. Η ομάδα δημοσίων σχέσεών της είπε ότι η τραγουδίστρια πάντα εκπλήρωνε τα φορολογικά της καθήκοντα.

Την Τετάρτη (27 Ιουνίου), η Σακίρα δήλωσε ότι η εισαγγελία χρησιμοποίησε «καταχρηστικές μεθόδους» κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και ότι «επιμένουν να διεκδικούν χρήματα που κέρδισα κατά τη διάρκεια των διεθνών περιοδειών μου και μέσω της εκπομπής The Voice », όταν «δεν ήμουν ακόμη κάτοικος Ισπανίας».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ