ΕΛΛAΔΑ
Αντισημιτισμός στην Ελλάδα: Πώς τον αντιλαμβάνονται οι πολίτες - Tί έδειξε το Ευρωβαρόμετρο
Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι συνολικά
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την αντίληψη για τον αντισημιτισμό.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυξανόμενη πλειονότητα των Ευρωπαίων (55 % το 2025, σε σύγκριση με 50 % το 2018) θεωρούν τον αντισημιτισμό πρόβλημα στο κράτος μέλος τους. Το 47% των Ευρωπαίων αναγνωρίζουν την αύξηση του αντισημιτισμού στο κράτος μέλος τους κατά την τελευταία πενταετία, σημειώνοντας αύξηση κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες από το 2018. Η εχθρότητα σε δημόσιους χώρους (62%, + 11 εκατοστιαίες μονάδες), τα αντισημιτικά γκράφιτι (61 %, + 10 εκατοστιαίες μονάδες) και ο αντισημιτισμός στο διαδίκτυο (61 %, + 10 εκατοστιαίες μονάδες) είναι οι συχνότερα αναφερόμενες μορφές εκδήλωσης του αντισημιτισμού.
Σχεδόν 7 στους 10 Ευρωπαίους (69 % έναντι 54 % το 2018) πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν την αντίληψη για τους Εβραίους στη χώρα τους.
Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, κ. Μάγκνους Μπρούνερ, δήλωσε σχετικά: «Ο εβραϊκός πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ευρωπαϊκή ιστορία. Οφείλουμε να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε αυτόν τον δεσμό τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Διαφυλάσσοντας τη μνήμη διασφαλίζουμε ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ η ιστορική αλήθεια. Θυμόμαστε, μαζί.»
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι μισοί Ευρωπαίοι (48%, σε σύγκριση με 43 % το 2018) πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκεται επαρκώς στο σχολείο. Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων (66 %, σε σύγκριση με 61 % το 2018) γνωρίζει τους νόμους που ποινικοποιούν την υποκίνηση αντισημιτικής βίας. Οι μισοί Ευρωπαίοι (52 %, σε σύγκριση με 42 % το 2018) γνωρίζουν τους νόμους που ποινικοποιούν την άρνηση του Ολοκαυτώματος.
Τι λένε οι Έλληνες
Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους για το Ευρωβαρόμετρο, το 72% των Ελλήνων δεν θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αντισημιτισμού στη χώρα μας, ενώ μόλις το 24%, κυρίως ηλικίας 25-39 ετών φαίνεται το εντοπίζει.
Ακόμη, στην ερώτηση αν τα τελευταία 5 έτη έχει αυξηθεί ή μειωθεί ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα, το 60% θεωρεί πως έχει παραμείνει σταθερός, το 22% πως έχει αυξηθεί, ενώ μόλις το 7% πως έχει μειωθεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως είναι η εχθρότητα σε δημόσιους χώρους (28%), ο αντισημιτισμός στο διαδίκτυο (28%), κι ακολουθούν με 27% τα γκράφιτι και η άρνηση της γενοκτονίας των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.
Τέλος, οι Έλληνες που απάντησαν, φαίνεται να πιστεύουν κατά 43% πως στα σχολεία δεν διδάσκεται αρκετά η ιστορία του Ολοκαυτώματος.
