Αυστραλία: Διαμαρτυρίες για την εθνική επέτειο

Newsroom
Newsroom

«Ημέρα Εισβολής» την χαρακτηρίζουν οι ιθαγενείς της χώρας

H Αυστραλία γιορτάζει την ανύψωση της σημαίας της Ένωσης το 1788 στον όρμο του Σίδνεϊ. Πρόκειται για την ημέρα που οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις έφτασαν στην Αυστραλία και την κατέκτησαν.

Τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός αυτός προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τους Ιθαγενείς της Αυστραλίας που υπέστησαν μαζικές δολοφονίες και διώξεις από τους Βρετανούς.

Και φέτος, η Ημέρα Εισβολής -όπως την ονομάζουν οι ιθαγενείς- προκάλεσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στην χώρα πληθαίνουν οι δημόσιες εκκλήσεις για αλλαγή της ημερομηνίας της Ημέρας της Αυστραλίας, η οποία είναι γνωστή σε πολλούς αυτόχθονες ως Ημέρα Εισβολής και Ημέρα Επιβίωσης, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων που είχε για τους πληθυσμούς των Πρώτων Εθνών η κατάληψη της γης τους από Βρετανούς αποίκους χωρίς συνθήκη.

Η εστίαση στην πολυτάραχη ευρωπαϊκή ιστορία της Αυστραλίας πυροδότησε την Πέμπτη συζήτηση σχετικά με ένα δημοψήφισμα που αναμένεται στα τέλη του έτους και θα δημιουργήσει ένα όργανο των αυτοχθόνων, γνωστό ως Φωνή, το οποίο θα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο για θέματα των αυτοχθόνων.

Το δημοψήφισμα, που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου, θα κατοχυρώσει τη Φωνή στο σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δεσμεύτηκε για το δημοψήφισμα την ημέρα της εκλογής της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος τον περασμένο Μάιο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ