Βατικανό: 28 νέοι Ελβετοί Φρουροί ορκίστηκαν από τον πάπα Λέοντα ΙΔ'

Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα ποντίφικας προήδρευσε αυτοπροσώπως της ορκωμοσίας

Είκοσι οκτώ νέοι ορκίστηκαν επισήμως στην Ελβετική Φρουρά στο Βατικανό την περασμένη Τετάρτη, στη διάρκεια τελετής παρουσία του πάπα Λέοντα ΙΔ΄.

Οι νεοσύλλεκτοι της Ελβετικής Φρουράς ορκίστηκαν πίστη στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στις 6 Μαΐου, κατά τη διάρκεια τελετής η οποία για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια πραγματοποιήθηκε ενώπιον του ποντίφικα. 

Η τελετή τιμά την Άλωση της Ρώμης το 1527, όταν 147 Ελβετοί Φρουροί σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τον Πάπα Κλήμη Ζ΄. Κατά την ορκωμοσία, κάθε νεοσύλλεκτος τοποθέτησε το χέρι του στη σημαία της Φρουράς και ορκίστηκε πίστη στη μητρική του γλώσσα, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί τον Πάπα και τους νόμιμους διαδόχους του ακόμη και με τίμημα τη ζωή του.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ απηύθυνε μήνυμα προς τους νέους «υπερασπιστές της Εκκλησίας». Αναγνωρίσιμοι από τις μπλε, χρυσές και κόκκινες στολές αναγεννησιακού στιλ και τα ασημένια θωράκια τους, οι Ελβετοί Φρουροί είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του Πάπα και την ασφάλεια του Αποστολικού Παλατιού.

Η Φρουρά, που ιδρύθηκε το 1506 από τον Πάπα Ιούλιο Β΄, θεωρείται ο μικρότερος και αρχαιότερος μόνιμος στρατός στον κόσμο. Για να καταταγεί κανείς, πρέπει να είναι Ελβετός, άγαμος, θρησκευόμενος, καθολικός, ηλικίας 19–30 ετών, με ελάχιστο ύψος 1,74 μέτρα, να έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική θητεία στην Ελβετία και να διαθέτει τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου. Οι νεοσύλλεκτοι υπογράφουν συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 26 μηνών.

Glomex Video

Παρότι συνδέονται στη συνείδηση του κοινού κυρίως με τελετουργικά καθήκοντα, οι φρουροί αποτελούν επαγγελματική στρατιωτική μονάδα, επιφορτισμένη με την προστασία του κρατιδίου του Βατικανού, έκτασης 44 εκταρίων. Οι φρουροί μπορούν να παντρευτούν μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας ή, εφόσον φέρουν τον βαθμό του δεκανέα, μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους και τριών ετών υπηρεσίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση