Βέλγιο και Πορτογαλία χαλαρώνουν τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού

Βέλγιο και Πορτογαλία χαλαρώνουν τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού

Αμφότερες οι χώρες έχουν «πιάσει» υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Tην άρση των περισσότερων περιορισμών για τον κορωνοϊό αποφάσισε η κυβέρνηση του Βελγίου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, την επαναλειτουργία των ντισκοτέκ και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης από την 1η Οκτωβρίου, την αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις τόσο σε ανοιχτό και σε κλειστό χώρο με τη χρήση του covid safe ticket, την κατάργηση του μέτρου της τηλεργασίας και την άρση του μέτρου για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων σε συναθροίσεις στα σπίτια.

Aναφορικά με τους χώρους εστίασης, από 1η Σεπτεμβρίου: Μπαίνει τέλος στο όριο του αριθμού των ατόμων που επιτρέπεται να κάθονται ανά τραπέζι, δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, δόθηκε το πράσινο φως για εξυπηρέτηση πλέον και στο μπαρ και όχι μόνο στους καθήμενους, στους γάμους και στις ιδιωτικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται ο χορός, ενώ από 1η Οκτωβρίου θα επιτρέπεται και στα κέντρα εστίασης.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα εκ των μέτρων, όπως το άνοιγμα των ντισκοτέκ και η κατάργηση της τηλεργασίας, δεν θα εφαρμοστούν ακόμα στην περιφέρεια των Βρυξελλών καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι μικρότερος από αυτόν της Φλάνδρας και της Βαλλονίας. Επίσης, αποφασίστηκε να εξεταστούν οι συνθήκες για να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων στον χώρο της υγείας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο τόνισε ότι τα αποτελέσματα από την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού έχουν φανεί και κάλεσε και τους υπόλοιπους κάτοικους της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν άμεσα.
 

Στο 70% έφτασαν οι εμβολιασμοί στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα επιτρέπονται σε εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, έγινε σήμερα γνωστό από μια υπουργό της κυβέρνησης, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμών εξελίχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα δήλωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιτρέπεται να κάθονται μαζί στο εσωτερικό εστιατορίων ή καφετεριών αυξήθηκε σε οκτώ από έξι και σε 15 από 10 για τους καθήμενους στους εξωτερικούς χώρους.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμοι και βαπτίσεις μπορούν να γεμίζουν το 75% της χωρητικότητας των αιθουσών, μια αύξηση 50%. Οι χώροι πολιτισμού και άλλες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν έως τις 2 το πρωί.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», είπε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Μας εξέπληξε με νέες παραλλαγές που δεν αναμέναμε. Είναι ευθύνη μας να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή της και να συνεχίζουμε τις απαραίτητες συμπεριφορές για να ελέγξουμε την πανδημία».

Αρνητικά τεστ ή ψηφιακά πιστοποιητικά συνεχίζουν να απαιτούνται για τα γεύματα στους εσωτερικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, όπως και τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Η Πορτογαλία επιτάχυνε την εμβολιαστική εκστρατεία της το καλοκαίρι, έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα και καθώς η αύξηση της παραλλαγής Δέλτα τον Ιούνιο ανησύχησε τις αρχές.

Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί από τα τέλη Ιουλίου σε περίπου 3.000 την ημέρα. Ο δείκτης αναπαραγωγής R κατέγραψε μικρή άνοδο τον Αύγουστο, ωστόσο παραμένει κάτω του 1, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, υποδεικνύοντας πως η διασπορά της πανδημίας επιβραδύνεται.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε 2.507 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα και 9 θανάτους, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 1.014.632, ή σχεδόν ένας στους 10 Πορτογάλους, και το σύνολο των θανάτων στους 17.622.

Έως την Πέμπτη, το 70% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ