Βουλγαρία: Παλαιοντολογική αποστολή σε τόπο απόθεσης απολιθωμάτων δεινοσαύρων

Newsroom
Newsroom

Οι προηγούμενες αποστολές ανακάλυψαν όχι μόνο τα υπολείμματα περισσότερων του ενός είδους δεινοσαύρων αλλά και απολιθώματα χελωνών, κροκοδείλων και διαφόρων μικροσπονδυλωτών.

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (NMNH-BAS) ξεκίνησε την πέμπτη του παλαιοντολογική αποστολή σε τοποθεσία όπου βρέθηκαν αποθέσεις με απολιθώματα δεινοσαύρων κοντά στη μικρή πόλη Τραν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε το μουσείο σε δελτίο Τύπου.

Επικεφαλής της αποστολής είναι η επίκουρη καθηγήτρια Λατίνκα Χρίστοβα της NMNH-BAS. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης παλαιοντολόγους από την NMNH-BAS, το Γεωλογικό Ινστιτούτο με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, καθώς και φοιτητές γεωλογίας.

Οι προηγούμενες αποστολές ανακάλυψαν όχι μόνο τα υπολείμματα περισσότερων του ενός είδους δεινοσαύρων αλλά και απολιθώματα χελωνών, κροκοδείλων και διαφόρων μικροσπονδυλωτών. Η απόθεση δεινοσαύρων κοντά στην Τραν έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο υποσχόμενες επιστημονικά αποθέσεις στην Ευρώπη πριν από 85-80 εκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχουν πλούσιες αποθέσεις απολιθωμάτων πανίδας σπονδυλωτών από εκείνη την περίοδο στην Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η αποστολή του 2022 χρηματοδοτείται στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Εθνικού Ταμείου Επιστημών της Βουλγαρίας.
 

Πηγή φωτογραφίας: National Museum of Natural History

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ