Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία

Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία

Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ αγωνίστηκε ενάντια στο σύστημα ανδρικής κηδεμονίας και στην απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν

Στην ακτιβίστρια Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ από τη Σουδική Αραβία απονεμήθηκε το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ 2020 του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ακτιβίστρια έχει δώσει μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, ειδικά ενάντια στο σύστημα ανδρικής κηδεμονίας και στην απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν.

Το 2018 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Το βραβείο παρέλαβε η αδερφή της, Λίνα.

«Η Λουτζέιν δεν μπορεί να παρευρίσκεται εδώ, διότι παρόλο που βγήκε από την φυλακή, παραμένει εντός της χώρας υποχρεωμένη να σιωπά. Η αδερφή μου Λουτζέιν πέρασε 1.001 ημέρες στη φυλακή. Το έγκλημά της; Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Η Λουτζέιν αυτοθυσιάστηκε αγωνιζόμενη για μια καλύτερη ζωή για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας. Έκανε εκστρατεία για το δικαίωμά μας να οδηγούμε, για την προστασία κακοποιημένων γυναικών και για να μπει τέλος στο σύστημα ανδρικής κηδεμονίας. Εξαιτίας του ακτιβισμού της, η Λουτζέιν έπεσε θύμα απαγωγής, της στέρησαν το δικαίωμα να ολοκληρώσει τις σπουδές της, φυλακίστηκε παράνομα, βασανίστηκε βάναυσα, μπήκε σε απομόνωση επί μήνες, και τώρα καταδικάστηκε ως τρομοκράτης», δήλωσε η Λίνα αλ-Χαδλούλ.

Το βραβείο διεκδικούσαν επίσης οι βουδίστριες μοναχές Ντρούκπα του Νεπάλ, που μάχονται για την ισότητα των φύλων στα Ιμαλάια, και η ακτιβίστρια Ζουλιέν Λουσένζ από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Θεσπίστηκε το 2013 και συνοδεύεται από το ποσό των 60.000 ευρώ.

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ