Βρετανία: Δύο συλλήψεις για την επίθεση σε συναγωγή στο Τέξας

Ο αδελφός του δράστη της ομηρίας του ζήτησε να παραδοθεί

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και στο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στη συναγωγή του Τέξας, από τον Βρετανό Μαλίκ Φαϊσάλ Άκραμ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο αδελφός του Βρετανού δράστη της ομηρίας του ζήτησε να παραδοθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Η ηχογραφημένη συνομιλία, περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Jewish Chronicle, σύμφωνα με το BBC, το οποίο ωστόσο δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την αυθεντικότητά της, αν και ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ακριβής.

Στο τηλεφώνημα που έκανε ο Μαλίκ Φαϊσάλ Άκραμ στην οικογένεια του στο Μπλάκμπερν στη διάρκεια της ομηρίας, είπε στον αδελφό του ότι έχει πάει στη συναγωγή “για να πεθάνει”.

Ο 44χρονος Άκραμ έπεσε τελικά νεκρός από τα πυρά του FBI, αφού κράτησε επί δέκα ώρες ομήρους τέσσερις ανθρώπους στη συναγωγή Μπεθ Ίσραελ, στο Κόλεϊβιλ του Τέξας. Στη συναγωγή εισήλθε την ώρα της λειτουργίας, προσποιούμενος ότι είναι άστεγος και στη συνέχεια τράβηξε όπλο. Όλοι οι όμηροι γλίτωσαν σώοι.

Σύμφωνα με την ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ των δύο αδελφών, ο Γκουλμπάρ προσπάθησε επανειλημμένα να πείσει τον αδελφό του να παραδοθεί, λέγοντάς του ότι οι όμηροι είναι αθώοι άνθρωποι και ζητώντας του να σκεφθεί τα παιδιά του.

Όμως ο δράστης του απάντησε, ότι είναι αποφασισμένος να πεθάνει και ότι θέλει «να πέσει σαν μάρτυρας».

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Μαλίκ Φαϊσάλ καταφέρθηκε εναντίον των Εβραίων και των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ζήτησε πολλές φορές να αφεθεί ελεύθερη η νευροεπιστήμονας Αάφια Σιντίκι, που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών στην περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ μετά την καταδίκη της το 2010, επειδή άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών και πρακτόρων του FBI στο Αφγανιστάν.

Ο Άκραμ είχε βρεθεί το 2020, στο στόχαστρο της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών (MI5), η οποία κατέληξε τότε στο συμπέρασμα ότι δεν συνιστούσε απειλή, σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Άκραμ ζούσε στο Μπλάκμπερν, στη βόρεια Αγγλία. Έφτασε στις ΗΠΑ λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αγόρασε το όπλο που χρησιμοποίησε στην επίθεση στη συναγωγή. Είχε φυλακιστεί τέσσερις φορές μεταξύ 1996-2012, κυρίως για διατάραξη της τάξης, παρενόχληση και κλοπή.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ