COVID-19: Διεθνής τηλεδιάσκεψη για το εμβόλιο

Ανησυχία του Ερυθρού Σταυρού ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν εθνικιστικές τάσεις ακόμη και στο ζήτημα της δημιουργίας εμβολίου

Το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένουν τα κυρίαρχα μέτρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Όμως πραγματική λύση θεωρείται το εμβόλιο.

Αυτό είναι και το θέμα τηλεδιάσκεψης που γίνεται την Πέμπτη, με την συμμετοχή πολλών χωρών.

«Θα ανοίξω τις εργασίες της παγκόσμιας συνόδου για το εμβόλιο, που φιλοξενεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Φέρνουμε περισσότερες από 50 χώρες καθώς και προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς για να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 7,4 δισ. δολάρια, για την συμμαχία του εμβολίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εμβολίου.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν μια τέτοια εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν επίσης συμφωνήσει να συνεργαστούν.

Όμως ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να ισχύσουν εθνικιστικές τάσεις ακόμη και στο θέμα της δημιουργίας εμβολίου.

Καλεί τις χώρες του κόσμου να συνεργαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός «όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που θα σώσουν ζωές», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Εξαιτίας της απουσίας εμβολίου αλλά και φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού η κάθε χώρα αντιμετώπισε διαφορετικά την υγειονομικής κρίση.

Στη Σουηδία ο επικεφαλής της ομάδας των επιδημιολόγων, Άντερς Τέγκνελ, παραδέχθηκε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.

«Παραμένουμε πολύ ικανοποιημένοι για τη βασική στρατηγική, δουλεύει καλά: έχουμε ένα χαμηλό επίπεδο διασποράς στην κοινωνία, όμως έχουμε δυστυχώς πολύ υψηλό αριθμό νεκρών, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και βλέπουμε ότι μειώνεται αρκετά γρήγορα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβεν ανακοίνωσε διενέργεια έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα του

Στην Ελλάδα, οι αρχές έλαβαν περισσότερα μέτρα μετά τον εντοπισμό 12 θετικών κρουσμάτων σε μια πτήση από την Ντόχα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μπουν και οι 91 επιβάτες της πτήσης σε καραντίνα.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά, με δεχομένο ότι αποκλιμακώνονται σταδιακά όλες οι υπηρεσίες και οι δομές που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο.

 

 

Πηγή: euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ