Δάσος στη Βοσνία υποψήφιο για προστασία από την UNESCO

Δάσος στη Βοσνία υποψήφιο για προστασία από την UNESCO

Στη λίστα «κινδύνου» το ιστορικό λιμάνι του Λίβερπουλ

Εκτός από τα ανθρώπινα δημιουργήματα, η λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει και θαύματα της φύσης, όπως παρθένα δάση οξιάς στα Καρπάθια Όρη και τα Βαλκάνια. Η αρμόδια επιτροπή του οργανισμού εξετάζει να συμπεριλάβει στη λίστα το πανέμορφο δάσος Γιάνι στη Βοσνία, που ήδη έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή από τις αρχές της χώρας.

«Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και παρέμβαση είναι απαγορευμένη εδώ. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο διαχείρισης. Συναντώμαι εδώ με τον συνεργάτη μου, που είναι οικολόγος, και περιπολούμε τακτικά την περιοχή. Επίσης έχουμε δασοφύλακες», εξήγησε η μηχανικός δασών Ρόσα Ράκιτα.

Η αναθεώρηση της λίστας με τα μνημεία ίσως οδηγήσει και σε διαγραφή ορισμένων τοποθεσιών. Μια από αυτές είναι το ιστορικό λιμάνι του Λίβερπουλ. Σύμφωνα με την UNESCO, εργασίες ανασυγκρότησης έχουν αλλοιώσει τη μοναδικότητα του μνημείου.

«Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη, όμως πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την περίληψη της τοποθεσίας, κι αυτό φαίνεται ότι δεν έχει επιτευχθεί στο Λίβερπουλ, παρά το διάλογο που έχουμε με τις αρχές της πόλης ανά τα χρόνια. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό», είπε η Μέκτιλντ Ρέσλερ, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Συνολικά, επτά τοποθεσίες ενδέχεται να μπουν στη λίστα «κινδύνου» της UNESCO εξαιτίας αλλοιώσεων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, καθώς επιστημονικές μελέτες δείχνουν φθορά των κοραλλιών.

Επίσης, η λιμνοθάλασσα της Βενετίας και η περιοχή της Οχρίδας στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Πηγή: gr. euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ