Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S-400 στη συνάντηση Μπάϊντεν- Ερντογάν

Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S-400 στη συνάντηση Μπάϊντεν- Ερντογάν

Τι αναφέρει σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ με επίκεντρο την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν.


Σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν είπε πως υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα.

Ερντογάν για S-400: Μην περιμένετε κάτι άλλο από την Τουρκία
«Ως Τουρκία, μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα όσον αφορά τα F-35 όσο και τα S-400», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη.

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας στο θέμα των F-35 και δώσαμε αυτό που έπρεπε να δώσουμε σε χρήματα. Όσον αφορά τους S-400, σας ζητήσαμε τους Patriot, δεν τους δώσατε. Αντιθέτως, πήρατε κι αυτά που είχαμε στις βάσεις μας. Τί θα κάναμε λοιπόν; Έπρεπε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις υποθέσεις μας και όλα τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία και τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Στην επόμενη φάση, ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρόεδρος της Αμυντικής μας Βιομηχανίας θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους συνομιλητές τους».Όσον αφορά την πρόσκληση στον Μπάιντεν να επισκεφτεί την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον να την επισκεφτεί. «Ημερομηνία δεν καθορίστηκε, αλλά η πρόθεση υπάρχει. (Ο Μπάιντεν) είπε ότι ‘παρά το εξαιρετικά γεμάτο πρόγραμμά μου αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να κάνω ένα ταξίδι στην Τουρκία, αφού τα τακτοποιήσω λίγο’.

Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τον κ. Μπάιντεν με τρόπο που συνάδει στο πνεύμα της συμμαχίας και της στρατηγικής συνεργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα της σοβαρής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ενέργεια, από το εμπόριο έως τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το δυναμικό, ενεργοποιώντας τους υπάρχοντες μηχανισμούς μεταξύ των χωρών μας», είπε.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ