Διεθνής Σύνοδος στο Παρίσι για το παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο

Newsroom
Newsroom

Η σύνοδος του Παρισιού πρέπει να επιφέρει ένα χρηματοδοτικό σοκ, τόνισε σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος

Με τη συμμετοχή περίπου 50 κρατών, πολλά εκ των οποίων εκπροσωπούνται από τον αρχηγό του κράτους ή της κυβέρνησης, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι - έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας - μία διεθνής σύνοδος, στόχος της οποίας είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οικονομικού συμφώνου ικανού να κινητοποιήσει κονδύλια της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της φτώχειας στον πλανήτη.

Η σύνοδος του Παρισιού, (στην οποία θα είναι επίσης παρόντες περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών), πρέπει να επιφέρει ένα χρηματοδοτικό σοκ, τόνισε σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πρωτίστως την ανάγκη ανακύκλωσης αποθεματικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με την γαλλική διπλωματία άλλες πηγές για την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται θα μπορούσαν να είναι ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στη ναυτιλία, ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και ένας φόρος στα αεροπορικά εισιτήρια.

Μια άλλη πρόκληση είναι , επίσης σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες, να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες πολυμερείς αναπτυξιακές Τράπεζες -και κυρίως η Παγκόσμια Τράπεζα- θα είναι πολύ πιο τολμηρές στις πολιτικές δανεισμού τους. "Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας τα δημόσια χρήματα που τους έχουν δοθεί ως αρχικό κεφάλαιο, θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν για να φέρουν πολύ περισσότερα στο τραπέζι" θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων.

Η σημερινή και αυριανή σύνοδος στο Παρίσι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως ένα είδος "vade mecum" για την επόμενη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο. Αυτός ο οδικός χάρτης θα χρησιμεύσει επίσης ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Οκτώβριο στο Μαρακές και για την επόμενη COP28 στο Ντουμπάι στις αρχές Δεκεμβρίου. "Όλες αυτές οι προθεσμίες θα μας επιτρέψουν να δείξουμε πώς καταφέραμε στο Παρίσι να ξεμπλοκάρουμε τις συζητήσεις για να σημειώσουμε πολύ συγκεκριμένη πρόοδο", αναφέρει η γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ