Δημοσκόπηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ε.Ε.

Τι απάντησαν οι πολίτες σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Η πανδημία δημιούργησε νέες προκλήσεις όχι μόνον για τους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να την αντιμετωπίσουν, αλλά και για το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης και για την ηγεσία της.

Το euronews απευθύνθηκε στην εταιρία δημοσκοπήσεων Redfiled and Wilton για να διεξάγει σφυγμομέτρηση κι εκείνη έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα ζητώντας την γνώμη 1.500 πολιτών από καθεμία από τρεις χώρες: Γαλλία, Γερμανία κι Ιταλία.

Στο ερώτημα περί παραμονής η αποχώρησης από την Ε.Ε. οι Γάλλοι παραμένουν οριακά, οι Γερμανοί με ποσοστό 71% ενώ μόλις το 47% των Ιταλών με το 35% να επιλέγει έξοδο.

Και στις 3 χώρες υπερτερεί η άποψη ότι η πανδημία αποδυνάμωσε τα επιχειρήματα υπέρ της Ε.Ε. μία αίσθηση που είναι ισχυρότερη και πάλι στην Ιταλία.

Οι πολίτες θεωρούν ότι δεν υπήρξε κοινή κι ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, αλλά πως οι ίδιες οι κυβερνήσεις δρούσαν μόνες τους ως προς την λήψη μέτρων και διαχείρισης της κρίσης.

Μάλιστα τα ποσοστά ξεκινούν από 71% και φθάνουν έως και 83%.

Παράλληλα και στα τρία κράτη αποτελούν ισχυρή πλειοψηφία όσοι θεωρούν πως η Ε.Ε. δεν βοήθησε την χώρα τους.

Όσον αφορά στις δεινότερα πληγείσες από τον κορωνοϊό χώρες και την οικονομική στήριξη από τις Βρυξέλλες, 2 στους 3 Γάλλους σχεδόν 9 στους 10 Ιταλούς αλλά μόλις 45% των Γερμανών θεωρούν ότι έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρη η ευρωπαϊκή συνδρομή.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες του επόμενου 18μηνου κορυφαία είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ, έπεται η στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κι ακολουθεί η στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για λογαριασμό του euronews συνιστούν ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για τους επιτελείς των Βρυξελλών ώστε να τα αποκωδικοποιήσουν σωστά και να λάβουν τις δέουσες πρωτοβουλίες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ