Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Newsroom
Newsroom

"Ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση η κυβέρνηση Μελόνι" λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ - Ακυρώνει το ταξίδι στο Παρίσι ο Ταγιάνι

Από αργά το πρωί εξελίσσεται ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με επίκεντρο το μεταναστευτικό. Σε γαλλική ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού Rmc ο Γάλλος ΥπΕς, Ζεράλ Ντερμανάν, φαίνεται να δήλωσε πως “η Μελόνι, μια ακροδεξιά κυβέρνηση που επιλέχθηκε από τους φίλους της Μαρίν Λεπέν, είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη”.

Νωρίς το απόγευμα, και με τον Ιταλικό Τύπο να μιλά για μια Ιταλική Κυβέρνηση “έξω φρενών” σχετικά με την ανωτέρω δήλωση του Γάλλου ΥπΕς, υπήρξε και το πρώτο διπλωματικό αντίκτυπο, με τον Ιταλό ΥπΕξ, Αντόνιο Ταγιάνι, να ακυρώνει το σημερινό του ταξίδι στο Παρίσι στα πλαίσια της διμερούς συνάντησης με την Γαλλίδα ομόλογό του, Καθρίν Κολονά.

Μάλιστα ο Ταγιάνι προέβη πριν από λίγη ώρα και στην ανάρτηση ενός καυστικού tweet από το λογαριασμό του, το οποίο δείχνει το βάθος και την σοβαρότητα του ‘διπλωματικού επεισοδίου’ μεταξύ των δύο χωρών: 

“Δεν θα μεταβώ στο Παρίσι για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπ. Κολονά. Οι προσβολές που εξήγγειλε ο υπουργός Νταρμανάν κατά της κυβέρνησης και της Ιταλίας είναι απαράδεκτες. Δεν είναι αυτό το πνεύμα με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις”.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η Corriere della Sera υπενθυμίζει σήμερα πως, πριν από λίγες μέρες, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είχε ανακοινώσει πως το Παρίσι ετοιμαζόταν “να αναπτύξει 150 συνοριοφύλακες και στρατιωτικό προσωπικό στα σύνορα με την Ιταλία για να αυστηροποιήσει τους ελέγχους και τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών”.

Άλλη μια σημερινή δήλωση του Γάλλου ΥπΕς – πάντα στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή – δείχνει το χάσμα στο μεταναστευτικό: “η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πολιτική κατάσταση στην Τυνησία βάσει της οποίας πολλοί ανήλικοι φθάνουν στην Ιταλία, χωρίς η Ιταλία να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη μεταναστευτική πίεση”.

‘Σκαμπανεβάσματα’ στη διπλωματία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας

Φαίνεται λοιπόν να βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από το κλίμα της Συνθήκης του Κυριναλίου που υπεγράφη από Μακρόν και Ντράγκι το Νοέμβριο του 2021 στη Ρώμη, όταν οι δύο χώρες (και κυβερνήσεις) εμφανίζονταν πιο κοντά από ποτέ. Συνθήκη την οποία μάλιστα επικαλέστηκε το Γαλλικό ΥπΕξ σήμερα για να ρίξει “νερό στο κρασί”.

“Η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των ηγετών τους” είπε το Γαλλικό ΥπΕξ. “Αυτό είναι το πνεύμα της Συνθήκης του Κυριναλίου. Με πνεύμα αλληλεγγύης η Γαλλική Κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να συνεργαστεί με την Ιταλία για την αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης των ταχέως αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών”.
Μια δήλωση η οποία, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Είναι γνωστό πως το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών αντιμετώπισε αρκετά ‘σκαμπανεβάσματα’ το τελευταίο οκτάμηνο. Για παράδειγμα, υπήρξε οξύτητα στην αρχή της θητείας της Τζόρτζια Μελόνι, με τις επιλογές της (τότε) νεοσύστατης Ιταλικής Κυβέρνησης σε θέματα μετανάστευσης να έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες.
Χαρακτηριστικό το γεγονός, το Νοέμβριο του 2022, της υποδοχής στη Γαλλία του ανθρωπιστικού πλοίου Ocean Viking με 230 παράτυπους μετανάστες που είχαν διασωθεί στα ανοιχτά της Ιταλίας και που η Ιταλία δεν δέχθηκε την αποβίβασή τους.

Στη συνέχεια οι σχέσεις παρουσίασαν μια σχετική χαλάρωση. Όπως υπενθυμίζει η La Repubblica, οι ΥπΕς των δύο χωρών συναντήθηκαν, και μάλιστα “προγραμματίστηκε κοινή αποστολή των δύο υπουργών στην Τύνιδα” με επίκεντρο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, πόσο μάλλον στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε επίσης πλήρη συντονισμό με την Τζόρτζια Μελόνι για την έκτακτη ανάγκη των μεταναστών στην Τυνησία”.

Ποιος ο λόγος λοιπόν για τη σημερινή αντιπαράθεση; Φαίνεται όλα να οδηγούνται από θέματα εσωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Εμανουέλ Μακρόν πιέζεται από την Γαλλική ακροδεξιά για το θέμα των αφίξεων των μεταναστών από την Ιταλία, και “το να ‘σηκώσει τη φωνή’ κατά της Ιταλίας και ειδικότερα κατά των ‘φίλων της Μαρίν Λεπέν’ (βλέπε Κυβέρνηση Μελόνι) θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για την ανάκτηση της συναίνεσης’. 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ