ΕΕ - Μετανάστευση: Έκκληση για εφαρμογή του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης

Newsroom
Newsroom

Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης της Κομισιόν

Οι απαντήσεις στο μεταναστευτικό είναι «απαραιτήτως ευρωπαϊκές», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, υπογράμμισε το πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας που επικράτησε στο Συμβούλιο, καθώς και την ανάγκη να μείνει πίσω η «τοξικότητα».

«Η κρίση με το Ocean Viking έκανε ορισμένες λαϊκιστικές και ευρωφοβικές δυνάμεις να ισχυριστούν ακόμη μία φορά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παρέχει λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια και οι υπουργοί το απέδειξαν σήμερα ότι δεν είναι αλήθεια» σημείωσε ο κ. Σχοινάς. 



Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης της Κομισιόν

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν προτείνει μια σειρά από 20 μέτρα που βασίζονται σε τρεις πυλώνες, κατά τρόπο που να μειώνεται η παράτυπη και μη ασφαλής μετανάστευση, να παρέχονται λύσεις στις αναδυόμενες προκλήσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης και να ενισχύεται η αλληλεγγύη σε σχέση με την ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου δράσης έχει να κάνει με τη συνεργασία με χώρες εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς - συνεργασία η οποία θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων κατά την Επιτροπή.

Η ΕΕ θα ενισχύσει τις ικανότητες της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης για να εξασφαλίσει καλύτερη διαχείριση των συνόρων και διαχείριση της μετανάστευσης. Θα ενισχύσει την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και θα ενισχύσει τη διπλωματική δέσμευση για τις επιστροφές, ενώ θα ενισχύσει τις νόμιμες οδούς προς την ΕΕ. Για να συντονίσει αυτές τις ενέργειες και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει καλύτερα τις δομές συντονισμού της και θα ξεκινήσει μια ειδική πρωτοβουλία που ονομάζεται «Team Europe» στην Κεντρική Μεσόγειο πριν από το τέλος του 2022.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη συντονισμένη προσέγγιση για την έρευνα και τη διάσωση. Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και όλων των παραγόντων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας την ευρωπαϊκή ομάδα επαφής για την έρευνα και τη διάσωση που ανακοινώθηκε ως μέρος του Νέου Συμφώνου. Ο Frontex, μαζί με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης στην Κεντρική Μεσόγειο. Θα εξασφαλιστεί στενότερος συντονισμός με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Θα πρέπει επίσης να προωθηθούν συζητήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σχετικά με την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές για τα πλοία με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ