Ε.Ε: Παράταση ενός χρόνου στις κυρώσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση για παράταση, για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021

Κατά ένα χρόνο παρατάθηκαν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην τουρκική εταιρεία γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται για την περίφημη λίστα που συντάχθηκε με συμβολή κυρίως της Κύπρου και αφορά δύο άτομα από την τουρκική εταιρεία γεωτρήσεων. 

Πιέζοντας με «μπλοκάρισμα» στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε επιχειρήσει να μεγαλώσει τον κατάλογο των ονομάτων στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη, αλλά τελικά επικράτησε η ήπια γραμμή των μη κυρώσεων.

Ακολουθώντας την τυπική διαδικασία, το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση για παράταση, για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, του υφιστάμενου πλαισίου περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει τη δυνατότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες (εταιρείες) που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι περιορισμοί συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού προς την ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα άτομα και οι οντότητες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτά που αναφέρονται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ