Εκδήλωση στο Σίδνεϋ με μελοποίηση του Κοντακίου "Εις τον Πλούσιον και τον Λάζαρον"

Εκδήλωση στο Σίδνεϋ με μελοποίηση του Κοντακίου "Εις τον Πλούσιον και τον Λάζαρον"

Το Σάββατο 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην ενορία της Αναστάσεως του Σωτήρος, στο Kogarah του Σύδνεϋ, εκδήλωση παρουσίασης του Κοντακίου του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού "Εις τον Πλούσιον και τον Λάζαρον", το οποίο μελοποίησε και παρουσίασε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Με συγκίνηση και κατάνυξη, τόσο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, όσο και οι παριστάμενοι κληρικοί και λαϊκοί, παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου, 24 Απριλίου, μία πνευματική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ενορία της Αναστάσεως του Σωτήρος, στο Kogarah του Σίδνεϋ. Πρόκειται για την παρουσίαση του Κοντακίου του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού "Εις τον Πλούσιον και τον Λάζαρον", το οποίο μελοποίησε και παρουσίασε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Να σημειωθεί ότι το κοντάκιο αυτό για πρώτη φορά παρουσιάζεται μελοποιημένο.

αυστραλία

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε σχετικά, αναλύοντας τέσσερα σημεία του Κοντακίου:

            1. Το προοίμιο, το οποίο αποτελεί μία προσευχή και επίκληση του ελέους του Θεού. "Ει και των εμών βλέπω πταισμάτων υπέρ αριθμόν ψάμμου το πλήθος, αλλά το άφατον των οικτιρμών σου γινώσκων, κραυγάζω οίκτειρόν με καί ελέησόν με".

            2. Την αναφορά στην υπερηφάνεια και τις επιπτώσεις της στην πνευματική ζωή. "Η υπερήφανος γνώμη ειργάσατο τον πλούσιον, ανελεήμονα φύσει, απάνθρωπον καί άφρονα, επελπίσας γαρ τω πλούτω".

            3. Την εξομολόγηση και το αίτημα του πλουσίου. "Πλούτος καί βίος παρήλθε, ως άχνη υπό λαίλαπος και καπνός υπό ανέμου εκδιωχθείς ου φαίνεται, ούτως μου τω πνεύμα, άφνω εκπορευθέν, εμού διεχέθη ως χαύνος νυνί ανήρ".

            4. Το ακροτελεύτιον του Κοντακίου που και πάλι περιλαμβάνει επίκληση του ελέους του Θεού. "Υιέ Θεού, σώσον ημάς ως μόνος ατελεύτητος. Ανθρώπου γαρ αι ημέραι ως άνθος χόρτου έσονται ως χλόη πρωί ανθήσει".

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Κυριακό, και τον πρωτοψάλτη της χορωδίας, κ. Δημήτριο Κουμπαρούλη, καθώς και όλους τους παρισταμένους λαϊκούς και κληρικούς.

αυστραλία

αυστραλία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ