Εκλογές στην Ιαπωνία: Απώλειες, αλλά όχι καταλυτικές, για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, φαβορί της σημερινής ψηφοφορίας, οδεύει να υποστεί απώλειες, αλλά δεν θεωρείται πως κινδυνεύει να χάσει την εξουσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στην Ιαπωνία, όπου σήμερα διεξάγονται εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της Διαίτης, της κάτω Βουλής της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ, συντηρητικό-εθνικιστικό) και το Κομέιτο (κεντροδεξιά), ο ήσσων εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτός απροόπτου θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο σώμα – που έχει καθοριστική σημασία – μολονότι ενδέχεται να υποστούν σοβαρές απώλειες.

Αυτό μάλλον σημαίνει πως η ισορροπία πολιτικής ισχύος στην Ιαπωνία δεν θα αλλάξει.

Εάν ωστόσο – αντίθετα με τις προβλέψεις – το κόμμα του νέου πρωθυπουργού, του Φουμίο Κισίντα, 64 ετών, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία 233 εδρών, η ηγεσία του στο ΦΔΚ, παράταξη που κυβερνά την Ιαπωνία επί δεκαετίες, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, μόλις μερικές εβδομάδες αφού την ανέλαβε.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 (τοπική ώρα· 13:00 ώρα Ελλάδας), όταν θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, βάσει δημοσκοπήσεων εξόδου από τα εκλογικά τμήματα.

Οι περίπου 106 εκατ. Ιάπωνες που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.051 υποψήφιους τα πρόσωπα που καταλάβουν τις 465 έδρες της κάτω Βουλής. Στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία 17 ημερών, οι θεματικές που κυριάρχησαν ήταν αυτές της πανδημίας και της οικονομίας.

Η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος είναι αισθητή. Ωστόσο το συντηρητικό ΦΔΚ εντέλει ωφελείται από την απογοήτευση των ψηφοφόρων με την πολιτική, καθώς διατηρεί πιστή, ενεργή κομματική βάση. Η συμμετοχή, εξαιρετικά χαμηλή στην Ιαπωνία (ήταν 53,68% στις εκλογές του 2017, 52,66% σε αυτές του 2014) χαρακτηρίζεται στοιχείο καίριας σημασίας. Αν η αποχή είναι μεγάλη, το κυβερνών κόμμα θα ωφεληθεί.

76χρονη κάτοικος της πρωτεύουσας είπε βγαίνοντας από το εκλογικό της τμήμα ότι για να ψηφίσει εξέτασε «τα προγράμματα (των κομμάτων) εναντίον της πανδημίας», προσθέτοντας πως εκφράστηκε επίσης εναντίον «του αυθαίρετου τρόπου που παίρνει τις αποφάσεις της η κυβέρνηση». Άλλος ψηφοφόρος στην πρωτεύουσα, 50 ετών, είπε πως έχει «σιχαθεί τη διαφθορά» στην πολιτική ζωή. Μια 38χρονη μητέρα είπε πως ψήφισε έχοντας κυρίως κατά νου τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια και η χώρα της εξαιτίας της πανδημίας.

Στην απερχόμενη κάτω Βουλή, το ΦΔΚ, που κυριαρχεί στα ιαπωνικά πολιτικά πράγματα και κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα εδώ και 66 χρόνια, καταλάμβανε 276 έδρες και το Κομέιτο 29, δηλαδή η κυβερνητική συμμαχία διέθετε 305.

Το κυβερνών κόμμα βίωσε αρκετές τρικυμίες τελευταία. Ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, που φάνταζε ανοξείδωτος, παραιτήθηκε το 2020 επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο διάδοχός του, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, δεν παρέμεινε στο αξίωμα ούτε έναν χρόνο: πλήρωσε ακριβά τη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την επιμονή του να γίνουν, με οποιοδήποτε κόστος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο φέτος, μετά την αναβολή τους το 2020.

Ωστόσο ατού για τον κ. Κισίντα και το κόμμα του είναι ότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 μειώνονται τελευταία, ενώ έσπαγαν ρεκόρ τον Αύγουστο, ενώ ο εμβολιασμός έχει επιταχυνθεί στο αρχιπέλαγος, όπου πάνω από το 71% των κατοίκων έχει πλέον λάβει δύο δόσεις.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 18.261 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,72 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (8/287 αντίστοιχα σε 24 ώρες), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας (βλ. https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/kokunainohasseijoukyou_00006.html).

Ο Φουμίο Κισίντα αναδείχθηκε πρόεδρος του ΦΔΚ τον Σεπτέμβριο, με την υποστήριξη των κυριότερων βαρόνων και κομματαρχών· ανέλαβε πρωθυπουργός έπειτα από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου. Όμως η δημοτικότητά του είναι εντυπωσιακά χαμηλή. Δεν ξεπέρναγε το 50% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο για νέο ιάπωνα πρωθυπουργό εδώ και μια εικοσαετία.

Το κυβερνών κόμμα ιστορικά ωφελείται από την αδυναμία και την πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης, όμως σε αυτή την αναμέτρηση, πέντε αντιπολιτευόμενες παρατάξεις συνεργάζονται σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, κάτι χωρίς προηγούμενο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ