Έκτη ημέρα εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς: Το δρόμο της ελευθερίας παίρνει σήμερα νέα ομάδα Ισραηλινών

Newsroom
Newsroom

Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα - Οι ΗΠΑ λένε πως «εργάζονται» για να παραταθεί η ανακωχή

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έκτη ημέρα της σήμερα, αφού απελευθερώθηκαν επιπλέον όμηροι σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους, με τους μεσολαβητές να πιέζουν για μια πιο “βιώσιμη” εκεχειρία.

Οι ισραηλινές αρχές παρέλαβαν νέο κατάλογο ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

 

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες μια νέα ομάδα 12 ομήρων απελευθερώθηκε από τη Γάζα, ενώ 30 Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν ήταν όλοι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της 17χρονης Μία Λίμπεργκ, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ με τη μητέρα και τη θεία της.
 

Ο διαμεσολαβητής του Κατάρ δήλωσε όμως ότι ελπίζει σε μια πιο βιώσιμη ρύθμιση. “Η κύρια εστίασή μας αυτή τη στιγμή, και η ελπίδα μας, είναι να επιτύχουμε μια βιώσιμη εκεχειρία που θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις και τελικά σε ένα τέλος… αυτού του πολέμου“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ Ανσάρι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. “Ωστόσο, εργαζόμαστε με αυτά που έχουμε. Και αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η διάταξη της συμφωνίας που μας επιτρέπει να παρατείνουμε τις ημέρες εφόσον η Χαμάς είναι σε θέση να εγγυηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων” πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο. Η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 4 ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο, αναγνώρισε πάντως η Ουάσιγκτον.

«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους χθες. «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», είπε ο Τζον Κέρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί». «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.

Μετά την παράτασή της, η ισχύς της ανακωχής εκπνέει αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
 

Υψηλός κίνδυνος λιμού

Η συμφωνία εκεχειρίας έφερε προσωρινό τέλος στις μάχες που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η επακόλουθη αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει σχεδόν 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, και έχει καταστήσει μεγάλα τμήματα του βόρειου τμήματος της περιοχής ακατοίκητα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει “υψηλό κίνδυνο λιμού εάν το WFP δεν είναι σε θέση να παράσχει συνεχή πρόσβαση σε τρόφιμα“.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι “καταστροφικές”, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού στη Μέση Ανατολή, ενώ εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας “δεν επαρκεί ούτε για τη διαλογή“.

Η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση έχει αυξήσει την πίεση για μια πιο μόνιμη παύση ή ακόμη και για τον τερματισμό των μαχών, αν και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την εκεχειρία ως ένα σύντομο διάλειμμα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων πριν συνεχίσει τον πόλεμό του.

Ο επικεφαλής της CIA και ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ βρέθηκαν στη Ντόχα για να συζητήσουν την εκεχειρία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε πηγή ενημερωμένη για την επίσκεψή τους, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.

Στόχος των συζητήσεων είναι “να αξιοποιηθεί η πρόοδος της συμφωνίας για την παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση και να ξεκινήσουν περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας“, πρόσθεσε η πηγή.

Έχουμε βαρεθεί

Την Τρίτη, η Χαμάς και το Ισραήλ αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας, αλλά ο Ansari του Κατάρ δήλωσε ότι οι “ελάχιστες παραβιάσεις” δεν “έβλαψαν την ουσία της συμφωνίας“.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ είναι επιφυλακτικοί στο να ζητήσουν τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη της Χαμάς, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά έχουν ζητήσει μια μεγαλύτερη εκεχειρία.

“Υποστηρίζουμε την περαιτέρω παράταση αυτής της παύσης και των μελλοντικών παύσεων, όπως απαιτείται, ώστε να καταστεί δυνατή η κλιμάκωση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων“, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση στη νότια Γάζα πρέπει να γίνει “με τρόπο… που να μην έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει σημαντικό περαιτέρω εκτοπισμό“, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

“Ελπίζω αυτή η εκεχειρία να οδηγήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, γιατί έχουμε βαρεθεί να κοιμόμαστε έξω στη βροχή, να χάνουμε τους αγαπημένους μας και να πρέπει να φύγουμε“, δήλωσε η Umm Mohammed, η οποία εκδιώχθηκε από το σπίτι της στη βόρεια Γάζα.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, dpa  / AP Photo/Amr Nabil

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ