Επέστρεψε στην Ουκρανία ο Ποροσένκο - Αντιμέτωπος με κατηγορίες για προδοσία

Επέστρεψε στην Ουκρανία ο Ποροσένκο - Αντιμέτωπος με κατηγορίες για προδοσία

Σε μια σύντομη αντιπαράθεση στο συνοριακό έλεγχο μετά την άφιξή του με πτήση από τη Βαρσοβία, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τους συνοριοφύλακες ότι του πήραν το διαβατήριό του

Στο Κίεβο προσγειώθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για προδοσία στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης για την οποία ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι κατασκευασμένη από συμμάχους του διαδόχου του, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια σύντομη αντιπαράθεση στο συνοριακό έλεγχο μετά την άφιξή του με πτήση από τη Βαρσοβία, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τους συνοριοφύλακες ότι του πήραν το διαβατήριό του. Αργότερα εμφανίστηκε μπροστά σε υποστηρικτές του που κρατούσαν σημαίες έξω από το αεροδρόμιο.

«Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον Ποροσένκο, αλλά για να ενώσουμε και να προστατεύσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο ίδιος απευθυνόμενος στο πλήθος. Οι αρχές «μας φοβούνται τόσο», πρόσθεσε. «Κατηύθυναν όλες τις προσπάθειές τους, όχι προς την προστασία του κράτους έναντι του (ρώσου) επιτιθέμενου, αλλά προς τη μάχη εναντίον της αντιπολίτευσης», υποστήριξε.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι στη διάρκεια της προεδρίας του διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που θα αποτελούσε πράξη «εσχάτης προδοσίας».

Ειδικότερα, σε βάρος του διεξάγεται έρευνα για προδοσία σε σχέση με τη χρηματοδότηση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών μαχητών μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα στο διάστημα που ήταν στην εξουσία, το 2014-15. Το κόμμα του κατηγόρησε τον Ζελένσκι για ριψοκίνδυνη απόπειρα να φιμώσει την πολιτική αντιπολίτευση.

Η κυβένρηση Ζελένσκι υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς και το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητοι και κατηγορεί τον Ποροσένκο ότι πιστεύει πως είναι υπεράνω του νόμου. Δυτικοί διπλωμάτες έκαναν έκκληση για πολιτική ενότητα πριν την επιστροφή του 56χρονου, έπειτα από ένα μήνα απουσίας, γιατί ενδέχεται να προκαλέσει πολιτική κρίση σε μια περίοδο εντάσεων με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια ενημέρωσης, η Τετιάνα Σαπιάν, εκπρόσωπος του Κρατικού Γραφείου Ερευνών (DBR), δήλωσε πως στον Ποροσένκο επιδόθηκε κλήτευση για να εμφανιστεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

«Ωστόσο ο Πέτρο Ποροσένκο αρνήθηκε να παραλάβει τα διαδικαστικά έγγραφα, αγνόησε τις νόμιμες απαιτήσεις του ερευνητή και ταυτόχρονα τα πρόσωπα που ήταν μαζί του προέβαλαν φυσική αντίσταση, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο».

Η περιουσία του κύριου αντίπαλου του σημερινού προέδρου και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας υπολογίζεται σε 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ