Ερντογάν: Καρατόμησε τρία μέλη της κεντρικής τράπεζας

Ερντογάν: Καρατόμησε τρία μέλη της κεντρικής τράπεζας

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Εκτός κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας βρίσκονται πλέον τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η απόφασή του αυτή βύθισε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο την τουρκική λίρα.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τους αναπληρωτές κυβερνήτες της MPC Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κουτσούκ και το μέλος Αμντουλάχ Γιαβάς, βυθίζοντας εκ νέου την τουρκική λίρα. Στη θέση τους διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τούνα ως μέλος της MPC.

Η κίνησή του είχε ως αποτέλεσμα η λίρα να κάνει νέα βουτιά στο ιστορικό χαμηλό των 9,1900 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλεια της τάξης του 1%, την ώρα που φέτος η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 19%, εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο τούρκος ηγέτης.

Αργότερα, ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες της ημέρας και στις 08:33 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία της ήταν 9,1325 για ένα δολάριο.

Οι αλλαγές στην MPC έγιναν αφού η προεδρία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη, το βράδυ πως ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Ερντογάν και δίπλα του ο διοικητής.

Πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς πως τόσο ο Γιαβάς όσο και ο Κιουτσούκ είχαν αντιταχθεί τελευταία σε μερικές αποφάσεις που είχε λάβει η MPC, ενώ ο Κιουτσούκ είχε επίσης ταχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ερντογάν δεν φαίνεται να στηρίζει πια τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σεχάπ Καβτσιόγλου, καθώς η επικοινωνία τους περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν εφτά μήνες ο Ερντογάν είχε απολύσει τον προκάτοχό του, Νάτσι Άγκμπαλ, ένα γεράκι της νομισματικής πολιτικής που είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19%.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές στη κεντρική τράπεζα, καθώς έχει καρατομήσει τρεις διοικητές τραπεζών. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 19,58%, ενώ η λίρα παρουσιάζει συνεχώς πτώση.

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ