Ερντογάν: Σύμβολο υπεράσπισης των τουρκικών συμφερόντων στη Μεσόγειο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Newsroom
Newsroom

Σύμβολο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Άγκυρας στη Μεσόγειο θάλασσα χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Σύμβολο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Άγκυρας στη Μεσόγειο θάλασσα χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν».

Σε δηλώσεις του και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι πιστεύει πως θα υπάρξουν περισσότερα καλά νέα, μετά την ανακάλυψη 540 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει ότι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ 1». Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε στην ανάρτησή του, την Τετάρτη, ότι «το γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίν Χαν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ 1. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα από τη Μαύρη Θάλασσα με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

Υπενθυμίζεται ότι σε τελετή στη Μερσίνα στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα, ουσιαστικά στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη NAVTEX που κοινοποιήθηκε σχεδόν άμεσα (770/22) το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί σε αυτή την περιοχή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Η επιλογή του κ. Ερντογάν, παρά το σόου που πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνα και τις ρητορικές υπερβολές, αντικατοπτρίζει τη βούληση για μια –περιορισμένη– περίοδο νηνεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μια σχετικά ακριβής εικόνα για την κατάσταση στον στόχο «Γιορουκλέρ 1», όπου θα κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και τότε θα φανεί αν η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) αποφασίσει να επιμηκύνει την επιχείρηση ή να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.Ερντογάν: Σύμβολο υπεράσπισης των τουρκικών συμφερόντων στη Μεσόγειο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»-1

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ