Ερσίν Τατάρ: Ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα λύσω το Κυπριακό

Ερσίν Τατάρ: Ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα λύσω το Κυπριακό

«Δεν είμαι εθνικιστής, είμαι πατριώτης», διαμηνύει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις ανάφερε ότι ουδέποτε είπε πριν τις λεγόμενες «εκλογές» στο ψευδοκράτος ότι αν «εκλεγόταν» θα έλυνε το Κυπριακό και ουδέποτε υποσχέθηκε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο Τατάρ κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές εκ μέρους κάποιων ότι «θα αλλάξει μετά τις εκλογές. «Στην πολιτική όταν εκλεγεί κάποιος συνήθως ξεχνιούνται όσα λέγονται πριν τις εκλογές. Εγώ υποστηρίζω όλα όσα είχα πει. Και θα συνεχίσω να τα υποστηρίζω. Δεν είναι το δικό μου στιλ να λέω άλλα πριν τις εκλογές και άλλα μετά απ’ αυτές. Είναι προς όφελος των Τούρκων της Κύπρου το γεγονός ότι είμαι σε αρμονία εκατό τοις εκατό με την Τουρκία. Είμαι πολύ ευτυχισμένος διότι τυγχάνω της στήριξης τόσο της Τουρκίας όσο και της κοινότητας στην αποφασιστική στάση μου».

«Δεν αντιτίθεμαι στην λύση του κυπριακού προβλήματος. Αν ήμουν αντίθετος, δεν θα συναντιόμουν με τον Αναστασιάδη, δεν θα πήγαινα στην Γενεύη. Στους ξένους πάντα εξηγώ την στήριξή μου στην λύση», ανέφερε. Όμως, πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατό να έχω την αντίληψη λύση να είναι και όπως θέλει ας είναι. Να θυμηθούν όλοι αυτά που έλεγα. Ουδέποτε είπα εκλέξτε με και θα λύσω το Κυπριακό. Δεν υποσχέθηκα λύση. Για μιαν βιώσιμη λύση, τα δύο κράτη θα υπάρχουν στην ουσία και όχι στα λόγια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκύψει ένα νεκρό κράτος, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία», κατά τα λεγόμενά του.

Αναφερόμενος στο Βαρώσι είπε ότι «το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση που προχωρά σταδιακά. Κάθε βήμα που γίνεται είναι κομμάτι του καθορισμένου συνόλου. Δεν μπορεί να μένει ως πόλη φάντασμα ένα μέρος της Μεσογείου με ψηλή οικονομική αξία, όπως το κλειστό Βαρώσι. Ποιος μπορεί να το θέλει αυτό. Ο οδικός μας χάρτης είναι εναρμονισμένος με το διεθνές δίκαιο και δεν θα συγκρούεται με αυτό». «Παρά την εικόνα ότι λαμβάνουμε μονομερή απόφαση, γίνεται λόγος για μιαν πρόοδο που θα βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές», πρόσθεσε.

Δεν είμαι εθνικιστής, είμαι πατριώτης

Ερωτηθείς αν είναι εθνικιστής, ο κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά και είπε ότι «δεν είμαι εθνικιστής, είμαι πατριώτης. Όταν ο πατέρας μου υπέγραφε για εμένα το βιβλίο του που είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν πεθάνει, με χαρακτήρισε πατριώτη. Και αυτό είναι σαν μια κληρονομιά από τον πατέρα μου». Με αυτή την ευκαιρία, συνέχισε ο ίδιος, «θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, όσους έχουν διαφορετικές απόψεις. Οι διαφορές είναι ο πλούτος της Δημοκρατίας. Όμως, ως κοινότητα πρέπει να βρούμε τον δρόμο να κινούμαστε ως κοινωνία, ως ένα ενιαίο σύνολο».

Πιστεύω, ανέφερε, «ότι πρέπει να δούμε την περιορισμένη αντιπολίτευση στην επίσημη πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και να σκεφτούμε». Κατά τον ίδιο η «τδβκ (ψευδοκράτος), το κράτος των Τούρκων της Κύπρου θα υπάρχει πάντα», όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ