Φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια

Newsroom
Newsroom

Θέμα χρόνου η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες, εφόσον καρποφορήσουν οι συνομιλίες για την πρόσβασή της.

«Συνεχίζω να διαβουλεύομαι ενεργά και εντατικά με όλες τις πλευρές» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, σε ανακοίνωσή του.

«Η αποστολή αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων, λίγων ημερών, εάν επιτύχουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Λαβρόφ και Κολονά συζήτησαν για επιθεώρηση του πυρηνικού σταθμού

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε, στη συνομιλία που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, στην επίσκεψη των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.


Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τις υφιστάμενες δυνατότητες να οργανωθεί μια επίσκεψη στον σταθμό από την αποστολή της ΙΑΕΑ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να βομβαρδίζει «τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, καθώς και τη γύρω ζώνη, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο σταθμός ελέγχεται από τις αρχές Μαρτίου από τον ρωσικό στρατό και τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται πλήγματα, για τα οποία Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ