Φονική επίθεση σε τάνκερ στο Ομάν: Και η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί το Ιράν

Φονική επίθεση σε τάνκερ στο Ομάν: Και η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί το Ιράν

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανόν» το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Εκτός από το Ισραήλ, και η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί ότι το Ιράν ευθύνεται για τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου εναντίον ενός -υπό ισραηλινή διαχείριση- τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν.

Κατά τη διάρκεια του αιματηρού αυτού περιστατικού, σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος. Στο πλαίσιο αυτό, το Λονδίνο συνεργάζεται με τους εταίρους του για να δώσουν μια «συντονισμένη απάντηση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη και ανάλγητη επίθεση εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση ήταν σκόπιμη, στοχευμένη και μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν», πρόσθεσε. Μια άποψη που ενστερνίζεται και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανόν» το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους του για μια συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι και ο Βρετανός αρχηγός του γενικού επιτελείου, Νικ Κάρτερ, «συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες» ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συμβάν με το δεξαμενόπλοιο MV Mercer Street.
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ