Γαλλία: Ανακοινώθηκαν μέτρα 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών

Γαλλία: Ανακοινώθηκαν μέτρα 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών
Newsroom
Newsroom

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα μια δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπούν στην στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα μια δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποσκοπούν στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης και στην στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, με φόντο ένα σκηνικό πολιτικών εντάσεων που αναμένεται μάλιστα να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αριστεράς, η οποία όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί από τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς και συνεπώς θα απορριφθεί.

Το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση επί των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη και ειδικότερα το αν και κατά πόσο θα πλειοδοτήσει σε προτάσεις για παροχές. Για το ζήτημα αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη σταδιακής μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Αναφορικά τώρα με τις κυβερνητικές προτάσεις για την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

Στο θέμα της ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να παρατείνει την έκπτωση στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω παράταση μέχρι το τέλος του έτους και τη δημιουργία ενός νέου “επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους”, το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Τέλος, το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο ατομικό επίδομα μετακίνησης που μπορούν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους θα αυξηθεί από 200 σε 400 ευρώ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή του 50% των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου. Η αύξηση αυτή, μαζί με την αύξηση λίγο πάνω από 1% τον Ιανουάριο, είναι κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,8% τον Ιούνιο.

Στο μέτωπο των μισθών, 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μια γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, της τάξης του 3,5% στην τιμή του δείκτη που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους.

Σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Επίσης, θεσπίζεται ένα ανώτατο όριο έκτακτου αφορολόγητου «μπόνους» αγοραστικής δύναμης. Οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλουν έως και 3.000 ευρώ στους υπαλλήλους τους, ακόμη και έως 6.000 ευρώ για όσους έχουν δημιουργήσει πρόγραμμα μερισμού κερδών ή συμμετοχής.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται μείωση των εισφορών η οποία θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 550 ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ