Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση των προτάσεων μομφής

Newsroom
Newsroom

Τι προβλέπεται

Η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη στιγμή τη Δευτέρα με τις προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν από βουλευτές που είναι εξοργισμένοι επειδή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών για να επιβάλει την ψήφιση ενός αντιλαϊκού νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου.

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης πρόκειται να ψηφίσουν το απόγευμα για δύο προτάσεις δυσπιστίας. Μία από συνασπισμό κεντρώων και αριστερών κομμάτων και μία δεύτερη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει και την πρώτη πρόταση. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν το σχέδιο συνταξιοδότησης, ενέκρινε τη νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα.

Οι προτάσεις δυσπιστίας χρειάζονται η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή, για να περάσουν. Το Associated Press αναφέρει ότι αν και οι προτάσεις φαίνεται απίθανο να επιτύχουν, το κλίμα διαμαρτυρίας που προκάλεσαν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο κοινοβούλιο και στους δρόμους σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι εγγυημένο. Καμία τέτοια πρόταση δεν έχει επιτύχει από το 1962.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν είναι απίθανο να φτάσουν τις απαιτούμενες 287 από τις 577 ψήφους. Όμως η ψηφοφορία αναμένεται να είναι δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ειδικό συνταγματικό μέτρο για να περάσει το μακροχρόνιο σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Tην ίδια ώρα τα συνδικάτα αναμένεται να διαδηλώσουν στην πλατεία Βομπάν πιο κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία από την Εθνοσυνέλευση όπου απαγορεύεται από την αστυνομία.

Κλειστοί 11 σταθμοί του Μετρό

Η αστυνομία έκλεισε 11 στάσεις Μετρό σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για διαδηλώσεις. Ήδη άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Vauban μπροστά από τις Invalides, κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο και την Εθνοσυνέλευση.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τις προτάσεις μομφής

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται ότι:

Θα λάβουν το λόγο οι επικεφαλής των 2 προτάσεων μομφής. Μάλλον η Μαρίν Λε Πεν και για τη διακομματική ο συντάκτης της πρόταση Charles de Courson, κεντρώος και ανεξάρτητος βουλευτής, ήπιων τόνων.

Μετά, ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα θα λάβει τον λόγο, σύνολο 11. Ο χρόνος ομιλίας είναι ανάλογος με το ποσοστό τους στη βουλή.

Η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει με την πρωθυπουργό Elisabeth Borne.

Γύρω στις 7μ.μ. Ελλάδας -αν δεν καθυστερήσουν- θα βγουν οι βουλευτές από το ημικύκλιο για να πάνε να ψηφίσουν όπως είθισται για τις προτάσεις μομφής.

Μπορεί να συζητηθούν οι 2 προτάσεις μομφής μαζί ή όχι, αλλά η ψηφοφορία θα είναι ξεχωριστή για κάθε μια.

Η λίστα με τους βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση θα αναρτηθεί στο σάιτ της Εθνοσυνέλευσης ελάχιστα λεπτά μετά την ψηφοφορία.

Αν δεν περάσει η 1η (μάλλον η διακομματική) τότε θα κληθούν να ψηφίσουν τη δεύτερη (της Λε Πεν).

Αν δεν περάσει καμία, σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση γίνεται νόμος αλλά πρώτα θα εγκριθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι στις 4:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθούν οι πρόεδροι των ομάδων και ίσως αποφασίσουν διαφορετικά σε σχέση με αυτά που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ