Γαλλία: Λέει «όχι» σε αυξήσεις φόρων

Γαλλία: Λέει «όχι» σε αυξήσεις φόρων

Η Γαλλία προσπαθεί να επιστρατεύσει κάθε δυνατό όπλο για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας και των lockdown στην οικονομία της, με τον υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επαναλάβει τις πρακτικές του παρελθόντος. Δεν θα γίνουν αυξήσεις φόρων αυτή τη φορά, τονίζει. 

Οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη καλούνται να θέσουν σε επανεκκίνηση τις οικονομίες τους, με γενναία σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης και κυρίως προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις. Αλλά κάπως θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και ενώ άλλες οικονομίες προσπαθούν να μαζέψουν τα δημοσιονομικά τους μειώνοντας τις δαπάνες, η Γαλλία είχε επιλέξει τις αυξήσεις φόρων. «Σήμερα έχουμε ήδη πολύ βαριά φορολογία, εκ των υψηλότερων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, επομένως δεν θα ήταν σοφό να αυξήσουμε περαιτέρω αυτό το βάρος στους Γάλλους πολίτες» είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ναι, το χρέος θα αποπληρωθεί, αλλά όχι αυξάνοντας τους φόρους, αλλά ενισχύοντας την ανάπτυξη» πρόσθεσε. 

Αναλυτές προειδοποιούν από την άλλη ότι το να ποντάρουν ο Λεμέρ και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας την επόμενη χρονιά ίσως να είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει πλέον συρρίκνωση 11% στο ΑΕΠ φέτος όταν τον Απρίλιο προέβλεπε συρρίκνωση 8%. Για τους ρυθμούς του 2021 οι προβλέψεις είναι μάλλον πρόωρες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ