Γερμανία: Επιπλέον δαπάνες ύψους 60 δισ. ευρώ για τη δημιουργία πράσινου Ταμείου

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό της νέας κυβέρνησης Σολτς

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τη δρομολόγηση επιπλέον δημοσίων επενδύσεων για τη μετάβαση της Γερμανίας στην πράσινη οικονομία ετοιμάζεται να καταθέσει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό της νέας κυβέρνησης Σολτς.

Συγκεκριμένα, οι τρεις εταίροι συμφώνησαν να δρομολογήσουν επιπλέον 60 δισ. ευρώ από τον φετινό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πράσινου ταμείου.

Ήταν, άλλωστε, κάτι για το οποίο πίεσαν οι Πράσινοι και πιθανότατα διασφάλισαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της συμμαχίας με τον Όλαφ Σολτς.

Κατατίθεται την Δευτέρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα.

Με τα νέα κονδύλια, η κυβέρνηση εκτιμάται πως θα «πιάσει» ταβάνι στο ύψους 240 δισ. ευρώ χρέους που έχει εγκρίνει για τη φετινή χρονιά η Βουλή, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για την ανάπτυξη του Ταμείου την επόμενη διετία.

Θυμίζουμε πως η χώρα, λόγω της κρίσης της πανδημίας «σήκωσε» προσωρινά το πόδι της από το λεγόμενο «φρένο» του χρέους μέχρι το 2023, όταν και αναμένεται να επανέλθει μαζί με την επιστροφή σε πιο αυστηρές δημοσιονομικές πρακτικές.

Οι Πράσινοι έχουν εμφανιστεί πιο διαλλακτικοί στη διατήρηση πιο ευέλικτων δημοσιονομικών πολιτικών, όμως το FDP του νέου υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ επιμένει στην επαναφορά του φρένου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ