Γερμανία: Σχεδόν 5.000 οι ασθενείς από κορωνοϊό στις εντατικές

Η τελευταία φορά κατά την οποία υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ της χώρας ήταν στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Γερμανίας έχει φτάσει σχεδόν τις 5.000.

Συγκεκριμένα, νοσηλεύονται συνολικά 4.949 σοβαρά ασθενείς με κορωνοϊό σε γερμανικά νοσοκομεία, σύμφωνα με το Μητρώο Εντατικής Θεραπείας της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (Divi). Η τελευταία φορά κατά την οποία υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ της χώρας ήταν στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Divi, Γκέρνοτ Μαρξ, χαρακτήρισε την κατάσταση στις γερμανικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «ιδιαίτερα πιεσμένη, όπως και πριν. Νέοι, συχνά πολύ νέοι, ασθενείς με Covid 19, στα τριάντα ή τα σαράντα τους εισάγονται κάθε μέρα στις ΜΕΘ. Η πίεση είναι μεγάλη επειδή πρέπει παράλληλα να νοσηλευτούν και άλλα περιστατικά έκτακτης ανάγκης τα οποία εισάγονται στα νοσοκομεία και πρέπει επίσης να γίνουν εγχειρήσεις», τόνισε.

Ο Μαρξ κάλεσε τους πολιτικούς να ψηφίσουν γρήγορα τον Νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις. «Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο, ώστε η κατάσταση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω και το σύστημα υγείας μας να μην υπερφορτωθεί», δήλωσε.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) πρόκειται να θεσπίσει το πανεθνικό φρένο έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊού αύριο, Τετάρτη. Στη συνέχεια, την Πέμπτη, ο νέος Νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις θα πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή (Bunderat), στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, ώστε να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.

«Ο αριθμός ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αποτελεί κριτήριο για το φρένο έκτακτης ανάγκης»
Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να ενισχύσουν με αποτελεσματικότερα κριτήρια, όπως είναι ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τον σχεδιαζόμενο νέο νόμο για την προστασία των λοιμώξεων, με τον οποίο ενεργοποιείται το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης.

«Οι ομοιόμορφοι ομοσπονδιακοί κανόνες για να τίθεται σε ισχύ το φρένο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κορωνοϊός έχουν καθυστερήσει πολύ. Ωστόσο, εκτός από τον δείκτη θετικότητας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και άλλα κριτήρια για να ενεργοποιήσουμε αυτό το φρένο έκτακτης ανάγκης. Ο δείκτης θετικότητας από μόνος του δεν λέει τίποτα για την πραγματική επιβάρυνση της νόσου, καθώς οι λοιμώξεις έχουν συχνά λίγα ή και καθόλου συμπτώματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Είναι συνεπώς σκόπιμο από ιατρική άποψη να ληφθούν υπόψη περαιτέρω επιδημιολογικά δεδομένα όταν αποφασίζετε εάν θα χαλαρώσουν ή θα γίνουν πιο αυστηρά τα προστατευτικά μέτρα από τον κορωνοϊό. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο αριθμός των καθημερινών νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς επίσης και ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι χρήζουν εντατικής θεραπείας και ασθενών οι οποίοι έχουν ανάγκη επεμβατικής αναπνευστικής συσκευής τις τελευταίες επτά ημέρες », πρόσθεσε ο Ράινχαρντ.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί ένας “δείκτης πρόγνωσης” για την δυνητική πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες. Αντί να αντιδρούμε πάντα, θα μπορούσαμε έτσι να λάβουμε τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα εγκαίρως», τόνισε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ