Γερμανία: Σκαθάρι καταστρέφει τα δάση ερυθρελάτης

Η εισβολή των εντόμων και η καταστροφή που έχουν προκαλέσει οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας, στην ξηρασία και στη γενικότερη κλιματική αλλαγή

Στην περιοχή Χαρτζ, στο κέντρο της Γερμανίας, νεκρά δάση ερυθρελάτης στέκονται σαν φαντάσματα στις πλαγιές των λόφων και των βουνών. Το κωνοφόρο αυτό δέντρο έχει πέσει θύμα του σκολύτη, ενός μικρού σκαθαριού που έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε όλη τη χώρα. Η εισβολή αυτών των εντόμων είναι συνέπεια της ανόδου της θερμοκρασίας και της παρατεταμένης ξηρασίας:

«Είναι ένα αλληλένδετο ζήτημα. Όταν έχουμε ξηρασία, έχουμε μικρότερη ροή χυμών από το δέντρο και έχουμε λιγότερη ρητίνη. Συνεπώς, ο σκολύτης μπορεί να μολύνει το δέντρο. Όπου τα δέντρα είναι υγιή και έχουν πολύ ρετσίνι, το σκαθάρι μπαίνει μέσα και κολλάει στην κυριολεξία στο ρετσίνι και δεν μπορεί να το φάει» επισημαίνει η Τάνια Ζάντερς, επικεφαλής Οικολογίας των Δασών και Βιοποικιλότητας στο Ινστιτούτο Τίνεν.

Καθώς αυτό το κολλώδες ρετσίνι δεν υπάρχει πλέον σε πολλά δέντρα, ο σκολύτης έχει καταστρέψει περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους στην Γερμανία. Δεν φαίνεται μάλιστα διέξοδος στο πρόβλημα, αφού και το 2020 είναι μια ζεστή και ξηρή χρονιά: «Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους ξηρασία στην Κεντρική Ευρώπη. Οι άνθρωποι μπορούμε να προσαρμοστούμε. Έχουμε τα αιρ κοντίσιον. Τα δέντρα δεν έχουν. Όσα δεν προσαρμοστούν, θα πεθάνουν» τονίζει ο Φρίντχαρτ Κνόλε, εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου Χαρτζ.

Στους πρόποδες των βουνών, εθελοντές βοηθούν στη δεντροφύτευση σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από το σκαθάρι. Φυτεύουν διάφορα δέντρα, αντί για μια μόνη ποικιλία, όπως ήταν η ερυθρελάτη. Είναι ένας τρόπος να διασωθούν τα γερμανικά δάση για τις μελλοντικές γενιές. Ο δασοπόνος Ράικ Σέφλερ μας εξηγεί: «Το δάσος δεν μας χρειάζεται. Θα ανακάμψει μόνο του. Αλλά εμείς έχουμε ανάγκη το δάσος. Χρειαζόμαστε το ξύλο ως υλικό κατασκευής. Είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που έχουμε. Και ξαναφυτρώνει. Δεν έχουμε μόνο σημύδες και ιτιές που αναπτύσσονται ξανά. Έχουμε δέντρα για ξυλεία. Φυτεύουμε λευκή ελάτη και βελανιδιές».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ για την αναγέννηση των δασών, για τον καθαρισμό των νεκρών δέντρων και τη νέα δεντροφύτευση. Νέα είδη θα αναπτυχθούν σε λίγα χρόνια. Το γερμανικό δάσος θα είναι όμως πλέον αλλιώτικο.

Ο απεσταλμένος του Euronews στο Βερολίνο, Τζόνα Κάλγκρεν μεταδίδει: «Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την εμφάνιση της Γερμανίας. Κανείς δεν ξέρει πώς δάση σαν κι αυτό θα μοιάζουν στο μέλλον».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ