Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ να βάλει φραγμό στον Ερντογάν

Την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Άγκυρας με φόντο την ένταση στην Μεσόγειο βάζει στο μικροσκόπιό της η Frankfurter Rundschau. Στο επίκεντρο των σχολίων ωστόσο οι συνέπειες της πανδημίας.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: "Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον γερμανό ακτιβιστή Πέτερ Στόιντνερ. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Ωστόσο οι δικαστές έστειλαν τέσσερις συγκατηγορουμένους του στη φυλακή λόγω δήθεν ''στήριξης της τρομοκρατίας''. Η δικαστική αυτή απόφαση είναι ένα από τα στοιχεία που επισκιάζουν τη σημερινή επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Στην περιoχή ο Ερντογάν στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Στη δε διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται όλο και πιο επιθετικός έναντι των χωρών μελών της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του. Θα έπρεπε να τερματίσει όχι μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που έχουν εξελιχθεί άλλωστε σε φάρσοκωμωδία. Επί τάπητος θα πρέπει να τεθεί και η τελωνειακή ένωση".

Την εν εξελίξει δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για ενδεχόμενη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο λιανικό εμπόριο, την οποία πυροδότησαν δηλώσεις τοπικών υπουργών σχολιάζει η Rheinische Post: "Φυσικά και όλοι μας επιζητούμε να γίνει και πάλι φυσιολογική η ζωή μας. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και οι υπουργοί του κάνουν μάλιστα λόγο για ''επιστροφή στην υπεύθυνη κανονικότητα''. Ωστόσο αυτό που συζητείται τώρα σε πολλά βόρεια κρατίδια της Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με υπεύθυνη δράση. Πρώτο απ΄ όλους το Μεκλεμβούργο-Πομερανία θέλει να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο λιανικό εμπόριο. Μπορεί να είναι καταρχήν κατανοητό χθες Κυριακή το κρατίδιο μετρούσε μόλις 804 κρούσματα Covid-19. Ωστόσο και μόνον τα γεγονότα στο Γκίτερσλο (σσ. πρόσφατα εκατοντάδες κρούσματα σε σφαγεία) δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν έχει ηττηθεί ακόμη".

Για το ίδιο θέμα η Reutlinger General-Anzeiger: "Το αίσθημα της ασφάλειας που δημιουργούν ο διαρκώς μειούμενος αριθμός των κρουσμάτων είναι απατηλό. Μπορεί κανείς να μην αμφισβητεί τα στοιχεία. Η περίπτωση του Γκίτερσλο ή άλλα παραδείγματα από πρόσφατες θείες λειτουργίες καταδεικνύουν ότι κάθε τόσο μπορεί να προκύπτουν νέες εστίες. Γι΄ αυτό και είναι λάθος η γενική άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα καταστήματα, την οποία αξιώνουν πολλά κρατίδια. Οι μάσκες δεν χρειάζονται εκεί όπου μπορεί να διασφαλιστεί η απόσταση ασφαλείας. Ακριβώς αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε πολλά μαγαζιά όπου […] παρατηρούνται και πάλι φαινόμενα συγχρωτισμού".

"Χορεύουμε στην άκρη του ηφαιστείου"

Τη γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας βάζει στο μικροσκόπιό της η βελγική De Standaard: "Την ώρα που σε όλο τον κόσμο ξεσπούν νέες εστίες κορωνοϊού οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να σταθεροποιήσουν τις πτωτικές τάσεις, αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ ελευθερίας και μείωσης ρίσκου. Αυτό δεν είναι εύκολο, όπως δείχνει ο αυξανόμενος αριθμός μεμονωμένων εστιών. Τα κρούσματα στα γερμανικά σφαγεία Τένιες δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Το Σαββατοκύριακο η Ισπανία κατέγραψε δυο νέες εστίες. Και η Ιταλία είδε να ανεβαίνουν σε ορισμένες περιοχές τα κρούσματα. Στη δε Βρετανία επανήλθε την περασμένη εβδομάδα το lockdown στο Λέστερ. 'Εχει κανείς όλο και περισσότερο το συναίσθημα ότι χορεύουμε πάνω στην άκρη ηφαστείου".

Το άνοιγμα των παμπ στην Αγγλία σχολιάζει η ελβετική Τages-Anzeiger: "Καιρός να διασκεδάσουν και πάλι οι συμπατριώτες του, σκέφτηκε ο πρωθυπουργός. Και να στηρίξουν έτσι και τον πληττόμενο κλάδο της εστίασης. Η κατάσταση είναι όμως ιδιαίτερα εύθραυστη. Ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ξεπερνά τις 3.000. Ο επίσημος αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί θετικοί είναι ακριβώς όπως ήταν και στις 20 Μαρτίου όταν έκλεισαν οι παμπ. Ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι προειδοποίησε ότι η Βρετανία ''δεν έχει απαλλαγεί από τον ιό''. Ο ίδιος έκανε λόγο για "ακροβασία" μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και της υγείας".

Απελπιστική η οικονομική κατάσταση στην Ισπανία

Στην απελπιστική, όπως την παρουσιάζει, οικονομική κατάσταση στην Ισπανία, αναφέρεται η ισπανική La Vanguardia: "Σκεφτείτε για λίγα λεπτά να ήσασταν υπεύθυνος στο υπουργείο Οικονομικών […] για την τήρηση των οικονομικών βιβλίων της ισπανικής κυβέρνησης. Στη μια πλευρά βλέπετε τα έσοδα, στην άλλη τα έξοδα. Και ξαφνικά έρχεται η πανδημία και πρέπει να ξοδέψετε 11 δις για την επιδοτούμενη εργασία τα οποία δεν είχατε προβλέψει. […] Παράλληλα η οικονομική στασιμότητα οδηγεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 40 δις. Και όταν σπάτε τον κουμπαρά για να βρείτε χρήματα διαπιστώνετε όχι μόνον ότι είναι άδειος, αλλά ότι έχει και ένα χαρτάκι που γράφει ότι τα χρέη ξεπερνούν ήδη τα 1,2 τρις. […]  Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στην Ισπανία. Με χιλιάδες φωνές να ζητούν βοήθεια για τον τουρισμό, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον πολιτισμό και την υγεία. Σε αυτά προστίθενται οι αυτόνομες περιοχές που ζητούν δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση. Όλοι ζητούν χρήματα και το μόνο που απομένει […] στον πρωθυπουργό Σάντσεθ είναι να κοιτάει προς την Ευρώπη, ελπίζοντας ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει την έλευση χρημάτων σε μεγάλες ποσότητες και χωρίς υπέρμετρους όρους".

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ