Γιούνκερ: Ίσως καλύτεροι οι Ευρωπαίοι μετά την πανδημία

Γιούνκερ: Ίσως καλύτεροι οι Ευρωπαίοι μετά την πανδημία

Mια ευκαιρία για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βλέπει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνερ στην κρίση της πανδημίας, ενώ εκφράζει εμπιστοσύνη στη διαδόχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ανακάλυψε» ο ανταποκριτής της DW Μπερντ Ρίγκερντ στο σπίτι του στο Λουξεμβούργο, όπου ο Γιούνκερ πέρασε την περίοδο του lockdown. Ο βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, που ταξίδευε διαρκώς ανά τον κόσμο, δεν είναι ο άνθρωπος της καραντίνας, αλλά την τήρησε υποδειγματικά, διαβάζοντας πολλά βιβλία στον ηλιόλουστο κήπο του, τηλεφωνώντας πολύ, δίνοντας περισσότερες από το κανονικό συνεντεύξεις, αλλά χωρίς να γίνει θύμα του κλειστού χώρου και χωρίς να οργιστεί για τα μέτρα, όπως σημειώνει η DW.

«Κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση»

Για άλλο πράγμα οργίστηκε: για το ασυντόνιστο τρόπο που έκλεισαν οι Γερμανοί τα σύνορα με το Λουξεμβούργο. «Δεν επρόκειτο για υψηλή τέχνη της πολιτικής, έκλεισαν τα σύνορα χωρίς να νοιαστούν για τους πολίτες, θύματα της αυθαιρεσίας του Βερολίνου» δηλώνει.

Οργίζεται επίσης για το ότι κλείσιμο το συνόρων δεν ενημερώθηκε ούτε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. «Για το ότι οι εθνολαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να δηλώσουν ότι χρειαζόμαστε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, ότι η κάθε χώρα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν αντιμετωπίσει την κρίση μόνη της και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα αμφιβάλω καθόλου» σημειώνει. Αλλά η κρίση παράλληλα έδειξε πόσο χρειάζεται η κάθε χώρα την διπλανή της, πόσο χρειάζεται την Ευρώπη, προσθέτει.

«Νομίζω ότι άνθρωποι στην Ευρώπη διδάχθηκαν από την κρίση ή είναι σε αυτήν τη διαδικασία, ότι μόνο του το κάθε κράτος δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δαμάσει την επιδημία και ότι κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ίσως αυτή η κρίση να είχε αυτό ως τελικό αποτέλεσμα, γιατί υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη σε μικρά πράγματα. Γάλλοι ασθενείς με τον ιό, που θεραπεύτηκαν σε γερμανικά και λουξεμβουργιανά νοσοκομεία. Βοήθεια προς τον γείτονα. Ίσως μετά την κρίση να γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι Ευρωπαίοι». Βέβαια ο δρόμος προς μια καλύτερη Ευρώπη είναι ακόμη μακρύς, κι αν πιστέψουμε τον Γιούνκερ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις οικονομικές θυσίες.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Ως ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επικροτεί το γερμανογαλλικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με χρήματα που θα αντλήσει η Επιτροπή από τις αγορές και που θα δοθούν στα κράτη - μέλη ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια. «Νομίζω ότι πρόκειται για τη σωστή προσέγγιση για μια λύση, κυρίως προς την κατεύθυνση της νότιας Ευρώπη. Πηγαίνουμε προς μια επιθυμητή αμοιβαιοποίση των χρεών που θα αναλάβουμε μελλοντικά» εκτιμά.

Προβλέπει σκληρές διαπραγματεύσεις γι’αυτό το ταμείο, που όμως στο τέλος ο συμβιβασμός δεν θα διαφέρει πολύ από τις προτάσεις του Βερολίνου και των Παρισίων. Από τη θέση του απόμαχου της ενεργούς πολιτικής, αλλά με συνεχές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, δηλώνει τέλος την απερίφραστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της διαδόχου τους, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: DW

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ