H Apple θέλει να σκανάρει τα iPhone των χρηστών για φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας

Το σχέδιο του τεχνολογικού κολοσσού - Αρχικά για τις ΗΠΑ

Η Apple σκοπεύει να εγκαταστήσει στα αμερικανικά iPhone ειδικό λογισμικό, για να σκανάρει τις συλλογές φωτογραφιών για υλικό παιδικής κακοποίησης. 

Η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα, γνωστό ως "neuralMatch" σε ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με δύο ερευνητές που παρακολούθησαν την ψηφιακή παρουσίαση και μίλησαν στους Financial Times. Πέρα από τα δηλωμένα κίνητρα πάντως, το λογισμικό προκάλεσε (και) ανησυχία σε ειδικούς ασφαλείας, που προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να ανοίξει την «πίσω πόρτα» στην παρακολούθηση των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Το "neuralMatch"  θα σκανάρει συνεχώς της φωτογραφίες που αποθηκεύονται στα iPhone των χρηστών και στο iCloud. Για λόγους ιδιωτικότητας, οι φωτογραφίες θα μετατρέπονται σε μία «ακολουθία ψηφίων» και θα συγκρίνονται με μία βάση δεδομένων γνωστών φωτογραφικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. 

Το αυτοματοποιημένο σύστημα έχει εκπαιδευτεί με 200.000 τέτοιες φωτογραφίες. Κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει στο iCloud στις ΗΠΑ θα λαμβάνει ένα "voucher ασφαλείας" για το κατά πόσο περιέχει ύποπτες εικόνες. Σε περίπτωση που εντοπιστεί ένας ορισμένος αριθμός φωτογραφιών, η Apple θα επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση του υλικού και αν οι εικόνες αποδεικνύονται όντως ποινικά κολάσιμες, θα ειδοποιούνται οι αρχές. 

Αρχικά η διαδικασία θα εφαρμοστεί μόνο σε αμερικανικό έδαφος. Η Apple επιβεβαίωσε τα σχέδιά της σε ένα blog, λέγοντας πως η τεχνολογία σάρωσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μίας δέσμης προγραμμάτων για την προστασία των ανηλίκων που «θα εξελίσσεται και θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου». 

Το πρόγραμμα θα είναι μέρος της αναβάθμισης iOS 15 που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα. «Αυτή η καινοτόμα, νέα τεχνολογία επιτρέπει στην Apple να παρέχει πολύτιμες, αξιοποιήσιμες πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά και τις αρχές επιβολής του νόμου. Και το κάνει αυτό παρέχοντας σημαντικά προνόμια ιδιωτικότητας, πέρα από τις υπάρχουσες τεχνικές, καθώς η Apple πληροφορείται για τις φωτογραφίες των χρηστών αν έχουν συλλογή υλικού παιδικής πορνογραφίας στις φωτογραφίες του iCloud».  

Η Apple επιχειρεί επιτύχει μία χρυσή τομή ανάμεσα στην δέσμευσή της προς τους πελάτες της για προστασία της ιδιωτικότητάς τους, και στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων, δυνάμεων εφαρμογής του νόμου και οργανώσεων για την ασφάλεια των παιδιών, που ζητούν περισσότερη συνεργασία στις έρευνες εγκλημάτων που αφορούν τρομοκράτες, παιδική πορνογραφία κ.α. 

Εταιρείες όπως Apple και Facebook υπεραμύνονται της πολιτικής κρυπτογράφησης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα με τις αρχές επιβολής του νόμου. Ενδεικτική είναι η υπόθεση του κλειδωμένους iPhone ενός υπόπτου για τρομοκρατική ενέργεια, μετά τους πυροβολισμούς στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. Τότε, FBI και Apple είχαν καταλήξει στα δικαστήρια.

Ερευνητές ασφαλείας, αν και υποστηρίζουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η παιδική κακοποίηση, προβληματίζονται πως με αυτόν τον τρόπο η Apple ρισκάρει να επιτρέψει σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιδιώκουν την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών, για ζητήματα που θα απέχουν κατά πολύ από τους λόγους που δημιουργείται η τεχνολογία. 

«Είναι μία εντελώς  αποκρουστική ιδέα, επειδή θα οδηγήσει και μαζική παρακολούθηση των τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών μας», σχολιάζει ο καθηγητής μηχανικής ασφαλείας του πανεπιστημίου του Cambridge, Ρος Άντερσον. 

Παρότι το σύστημα έχει «εκπαιδευτεί» για να εντοπίζει υλικό παιδικής κακοποίησης, θα μπορούσε να προσαρμοστεί για κάθε είδος φωτογραφιών ή κειμένου, για παράδειγμα θα μπορούσε να ενημερώνει για αποκεφαλισμούς από τρομοκράτες ή αντικυβερνητικά πανό σε διαμαρτυρίες, εξηγούν ερευνητές. Και  περίπτωση της Apple θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση και προς τις άλλες τεχνολογικές εταιρείες να αναπτύξουν αντίστοιχες τεχνικές. 

«Αυτή η κίνηση θα σπάσει το φράγμα, κυβερνήσεις α το απαιτούν από όλους», προβλέπει ο καθηγητής ασφαλείας στο Johns Hopkins University, Μάθιους Γκριν. 

Ο Άλεκ Μάφετ, ερευνητής ασφαλείας που είχε δουλέψει στο παρελθόν για το Facebook και την Deliveroo, χαρακτήρισε την απόφαση «τεκτονική» και «τεράστιο βήμα οπισθοδρόμησης στα ζητήματα ιδιωτικότητας». «Η Apple κάνουν πίσω στην ιδιωτικότητα για να κάνουν εφικτό το 1984». 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ