Χάος στη Μαγιόρκα λόγω υπερτουρισμού

Newsroom
Newsroom

Συνωστισμός, κυκλοφοριακή συμφόρηση και ελλείψεις νερού στο νησί, το οποίο βουλιάζει από επισκέπτες

Κυκλοφοριακό χάος, προβλήματα στην πρόσβαση των παραλιών του νησιού, αδυναμία των ταξί να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ενώ παράλληλα εντοπίζονται προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού. Η Μαγιόρκα, το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμότητας στην Ευρώπη, έχει φθάσει στα όριά της (αν δεν τα έχει κιόλας ξεπεράσει). Οι εκκλήσεις για περιορισμό του μαζικού τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο έντονες, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της Deutsche Welle. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται μέχρι και την επιβολή μέτρων ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης. Οι παραθεριστές αντί να απολαμβάνουν την ηρεμία του νησιού και τα μοναδικά τοπία της Μαγιόρκας, όπως και τις γραφικές πόλεις Ντεϊά και Βαντεμόσα, βρίσκονται κολλημένοι στην κίνηση πίσω από το τιμόνι ενός αμαξιού. Πολλοί δημοφιλείς προορισμοί του νησιού έχουν κατακλυστεί από γραφεία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Και φυσικά, μετά το μποτιλιάρισμα, η εξαντλητική προσπάθεια αναζήτησης θέσης στάθμευσης. Η κατάσταση, όμως, γίνεται πολλές φορές και επικίνδυνη, διότι συχνά οι έξοδοι κινδύνου, όπως και πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι λόγω της έλλειψης θέσεων στάθμευσης.

Στην γραφική πόλη Ντεϊά ο δήμαρχος Λουίς Απεστέγκια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, μια και χιλιάδες παραθεριστές κατακλύζουν την περιοχή. Στη Σα Φοραδάδα, την οποία επισκέπτονται πλήθη τουριστών κάθε βράδυ για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα, η πρόσβαση μπορεί να χαρακτηριστεί… επικίνδυνη. Ο στενός δρόμος εν μέσω κυκλοφοριακής συμφόρησης μπορεί να γίνει εφιαλτικός για όλους. «Αν δεν βρούμε σύντομα λύση, κάποια στιγμή θα συμβεί σοβαρό ατύχημα», δηλώνει ο κ. Απεστέγκια.

Η έλλειψη νερού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ κάποια μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η ολική έλλειψη πόσιμου νερού. Βυτιοφόρα τροφοδοτούν την περιοχή λόγω της πολύμηνης ξηρασίας, που οδήγησε στο άδειασμα των πηγαδιών. Εχει απαγορευθεί να γεμίζουν οι ιδιοκτήτες τις πισίνες τους, όπως και το πότισμα ιδιωτικών κήπων. Η κυβέρνηση του νησιού είχε αποφασίσει στο παρελθόν ένα μορατόριουμ που περιορίζει τον αριθμό των τουριστικών κλινών σε 430.000. Επιπλέον, μόνο τρία κρουαζιερόπλοια την ημέρα επιτρέπεται πλέον να δένουν στο νησί. Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας τα δύο προηγούμενα χρόνια, η συζήτηση για το υπερβολικό ποσοστό τουρισμού είχε μπει προσωρινά στον πάγο. Φέτος όμως το νησί κοντεύει να βουλιάξει από τους επισκέπτες, όπως αναφέρει η DW. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πληρότητα του νησιού βρισκόταν στο 100%. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε ο πληθωρισμός, ούτε το χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη μπόρεσαν να ανακόψουν το τεράστιο κύμα τουριστών.

«Μετά την άρση των περιορισμών του ιού, η ανάγκη για διακοπές ήταν μεγάλη», αναφέρει η Μαρία Φροντέρα, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Μαγιόρκας. Ενώ οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους, η τοπική κοινωνία δυσαρεστείται ολοένα και περισσότερο. Η περιβαλλοντική ομάδα Terraferida (Τραυματισμένη Γη) ξεκίνησε την εκστρατεία «SOS Residentes» για να επιστήσει την προσοχή στο ότι πολλοί ντόπιοι καταπιέζονται από τον μαζικό τουρισμό. «Ο συνωστισμός ξεπερνάει κάθε όριο», υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντολόγοι της Terraferida. «Ηρθε η ώρα να λάβουμε αντίμετρα, ειδάλλως τελειώσαμε».

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ