Χολέρα: Έλλειψη εμβολίων σε όλο τον κόσμο πιθανόν έως το 2025

Newsroom
Newsroom

Άλμα στα κρούσματα και θανάτους

Η χολέρα αρχίζει να εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο, αφού κρούσματα και θάνατοι παρουσίασαν έξαρση, τη στιγμή που υπάρχει σημαντική έλλειψη εμβολίων σε όλο το κόσμο και πιθανόν διαρκέσει έως το 2025

Η συμμαχία Gavi, ένας διεθνής φορέας που επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό παιδιών, ανέφερε σε έκθεση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές δόσεις για να καλυφθεί η έκτακτη ζήτηση αλλά όχι για προληπτική χρήση.

Χαρακτηριστικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και εταίροι στράφηκαν προσωρινά στη χρήση μίας δόσης εμβολίου, αντί των δύο που χορηγούνται κανονικά. Αλλά και πάλι εξαντλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συμμαχία Gavi ανέφερε ότι 48 εκατ. δόσεις εμβολίων χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, 10 εκατ. περισσότερο σε σχέση με ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία. Η ίδια ανέφερε ότι η παροχή αναμένεται να βελτιωθεί έως το 2026, καθώς οι υφιστάμενες εταιρίες παραγωγής εντείνουν τις προσπάθειες τους και μια νέα εταιρία εισέρχεται στην αγορά, και ζήτησαν καλύτερο σχεδιασμό για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια χρησιμοποιούνται εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένων για προληπτικές εκστρατείες.

Σε ενημέρωση την Παρασκευή, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι 24 χώρες έχουν αναφέρει εξάρσεις έως τώρα φέτος, συγκριτικά με 15 πέρυσι.

«Οι προοπτικές είναι ζοφερές. Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αρκετά εμβόλια», δήλωσε ο Χένρι Γκρέι, αξιωματούχος του ΠΟΥ υπεύθυνος για την παγκόσμια αντιμετώπιση της χολέρας, που δήλωσε ότι μόνο 8 εκατ. από τις 18 εκατ. δόσεις που είχαν ζητηθεί διατέθηκαν το 2023.
Ο τρόπος εξάπλωσης της χολέρας

Η χολέρα εξαπλώνεται με την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού και ενώ συχνά προκαλεί ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα, στα σοβαρά περιστατικά προκαλείται οξεία διάρροια και η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία εντός ωρών εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι η σημαντική για να ανακοπεί η εξάπλωση της ασθένειας όπως και ο εμβολιασμός και η γρήγορη αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των εκστρατειών προληπτικού εμβολιασμού και της αντιμετώπισης έκτακτων εξάρσεων καθώς έχουν αυξηθεί τα περιστατικά.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ