Η άποψη ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν κερδίζει έδαφος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών

Ο ισχυρισμός ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν, της πόλης στην Κίνα που αποτέλεσε την εστία της πανδημίας, κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ εξέχοντων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ - αλλά και μεταξύ αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες- παρότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ορθότητα της άποψης αυτής και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Η Κίνα έχει γίνει στόχος των Ρεπουμπλικανών που ψάχνουν κάποιον για να του "φορτώσουν” την κρίση που έχει πλήξει τις ΗΠΑ, με στελέχη του κόμματος να κατηγορούν τη χώρα από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός ότι απέκρυψε το ξέσπασμα της μετέπειτα πανδημίας τις πρώτες ημέρες.

Μάλιστα, η θεωρία ότι ο ιός "έφυγε” από κάποιο εργαστήριο -και δεν προήλθε από ζώα όπως έχουν καταλήξει επιστήμονες σε πολλές χώρες- κερδίζει συνεχώς "οπαδούς”. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο στα μέσα ενημέρωσης του συντηρητικού χώρου και μεταξύ "δεξιών” πολιτικών, στη συνέχεια εξαφανίστηκε για μερικές εβδομάδες και πλέον έχει επανέλθει στο προσκήνιο αφότου το Fox News και άλλα μιντιακά μέσα ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης διερευνούν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον (R-Ark.) είναι ένας από τους κυριότερους εκφραστές της θεωρίας. Την Τρίτη μάλιστα σε άρθρο του στη Wall Street Journal, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό του, έγραψε: "Ενώ η κινεζική κυβέρνηση αρνείται την πιθανότητα να διέρρευσε από εργαστήριο, οι ενέργειές της λένε μια διαφορετική ιστορία".

Ο Πρόεδρος Τραμπ, από τη μεριά του, δήλωσε την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέτασε τον ισχυρισμό αυτό και έχει "λογική”, ενώ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν, έσπευσαν να υιοθετήσουν την άποψη αυτή τις τελευταίες ημέρες.

Ο διευθυντής του επίμαχου εργαστηρίου της Ουχάν, Γιουάν Ζιμίνγκ, αρνήθηκε την κατηγορία σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο China Global Television Network, ενώ ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός προήλθε από την άγρια ​​φύση.

Η αμερικανική κυβέρνηση, λοιπόν, διερευνά τον ισχυρισμό αυτό, καθώς και μια σειρά άλλα σενάρια σχετικά με την προέλευση του ιού. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι "τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν φυσική (προέλευση)".

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός "πιθανότατα” προήλθε από τη φύση και όχι από κάποιο εργαστήριο. 

"Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ιός προήλθε από ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φαντέλα Τσάιμπ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, όπως ανέφερε πρώτο το Reuters.

Ακόμη και ο Δρ Άνθονι Φάουτσι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό την Παρασκευή, λέγοντας ότι μελέτες που διεξήχθησαν έδειξαν ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από νυχτερίδα στον άνθρωπο.

"Μια ομάδα εξειδικευμένων εξελικτικών ιολόγων διερεύνησαν πώς εξελίχθηκαν οι ακολουθίες στις νυχτερίδες. Οι μεταλλάξεις που απαιτήθηκαν για να φτάσει (σ.σ. ο ιός) στο σημείο που είναι τώρα, είναι απόλυτα συνεπείς με τη μετάδοση ενός ιού από κάποιο ζώο στον άνθρωπο", δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center, σχεδόν το 30% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο. Μια έταιρη δημοσκόπηση του Pew, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατέδειξε ότι οι τηλεθεατές του Fox News ήταν πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο, και όχι από την άγρια ​​φύση, σε σχέση με τους τηλεθεατές του MSNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πάντως έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Κίνα για την αντίδρασή της έναντι του κορωνοϊού, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσε για "κινεζικό ιό”, χαρακτηριστές που σταμάτησε να χρησιμοποιεί στη συνέχεια. 

Ο Τραμπ μάλιστα έχει καταστήσει την Κίνα το επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι στην ασιατική χώρα.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ