Η Βοσνία στη σκιά της γενοκτονίας

Η Βοσνία στη σκιά της γενοκτονίας

Το διάταγμα του απερχόμενου ύπατου αρμοστή Βαλεντίν Ινσκό ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας.

Τέλος στην 25ετή διακυβέρνηση της Βοσνίας ως προτεκτοράτου της διεθνούς κοινότητας επιδιώκουν να βάλουν οι Σερβοβόσνιοι, επιβάλλοντας μποϊκοτάζ στα κυβερνητικά όργανα. Το έναυσμα για το μποϊκοτάζ δόθηκε από το διάταγμα του απερχόμενου ύπατου αρμοστή Βαλεντίν Ινσκό, το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας

Με βάση τις συμφωνίες του Ντέιτον, που έβαλαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας, το 1995, ο ύπατος αρμοστής έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τους νόμους της χώρας αν συντρέχει λόγος για τη διαφύλαξη της ειρήνης. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ ξανά καμία απόφαση από τον ύπατο αρμοστή», δήλωσε ο επικεφαλής του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μίρκο Σάροβιτς. «Μόνο τα Κοινοβούλια των κρατιδίων και η κοινοβουλευτική συνέλευση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορούν να νομοθετούν. Δεν θα ζήσουμε σε μια χώρα στην οποία κάποιος μπορεί να επιβάλει ένα νόμο απλώς αναρτώντας τον στην ιστοσελίδα του», προσέθεσε ο Μίλοραντ Ντόντιτς, ο εκπρόσωπος των Σέρβων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας. Ο Ντόντιτς παροτρύνει εδώ και καιρό τους Σερβοβόσνιους να αποσχισθούν. 

Με βάση την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που εισήγαγε ο Ινσκό, είναι παράνομο να αρνείται κανείς δημοσίως ή να επικροτεί ή να δικαιολογεί ή να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.  

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Η Βοσνία είναι ο τόπος της μόνης αναγνωρισμένης ευρωπαϊκής γενοκτονίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη δολοφονία τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις. «Ανησυχώ βαθύτατα ότι κάποια προβεβλημένα άτομα εξακολουθούν να αρνούνται ότι συνέβησαν πράξεις γενοκτονίας», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής. 

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ