Η Βρετανία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Βρετανία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στη λίστα περιλαμβάνονται άτομα από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Μιανμάρ και τη Βόρεια Κορέα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 49 προσώπων και οργανισμών στο πλαίσιο ενός νέου μηχανισμού που θέτει σε εφαρμογή το Λονδίνο προκειμένου να τιμωρεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

Σε αυτήν τη μαύρη λίστα των προσώπων και των εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 25 Ρώσοι και 20 Σαουδάραβες.

Οι Ρώσοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην κακομεταχείριση και τον θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Μόσχας το 2009, αφού είχε αποκαλύψει ένα τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Οι Σαουδάραβες είναι ύποπτοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσθεσε ότι στη μαύρη λίστα θα περιληφθούν και οι υπεύθυνοι «για τη στυγνή δολοφονία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».

Μάλιστα, στη λίστα περιλαμβάνεται και ένας στενός βοηθός του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον Guardian. Πρόκειται για τον Σαούντ αλ-Κατάνι, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που δολοφόνησε τον Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξήγησε ότι οι πρώτες κυρώσεις «θα αφορούν εκείνα τα άτομα που εμπλέκονται στα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, του δικηγόρου ο οποίος αποκάλυψε τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία της Ρωσίας».

Στη λίστα περιέχονται και άτομα από την Μιανμάρ και τη Βόρεια Κορέα: οι πρώτοι για τη συστηματική εξόντωση των Ροχίνγκιας, οι δεύτεροι για τη χρήση σκλάβων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ