«I can’t breathe», το κίνημα που ξύπνησε μνήμες φυλετικών διακρίσεων σε όλο τον κόσμο

Από τη Ευρώπη έως το Ναϊρόμπι και την Τουρκία, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να φωνάξουν «I can’t breathe». Οι τελευταίες κουβέντες του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού, δεν πυροδότησαν μόνο διαδηλώσεις συμπαράστασης στο κίνημα Black Lives Matter ούτε ξύπνησαν μνήμες μόνο του ρατσιστικού παρελθόντος στις ΗΠΑ.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που οργανώνονται σε μεγάλεις πόλεις όλου του κόσμου, παράλληλα με το κύμα αναταραχής στις ΗΠΑ, εκθέτουν τη βαθύτερη δυσαρέσκεια για τις φυλετικές διακρίσεις και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες περί κακοποίησης μαύρων κρατουμένων, κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και θεσμικού ρατσισμού, κατάλοιπα του αποικιακού παρελθόντος της Ολλανδίας της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Αν θέλετε να πιστεύετε ότι εμείς στην Ολλανδία δεν έχουμε πρόβλημα με τις φυκετικές διακρίσεις, ας επιστρέψετε στα σπίτια σας, φώναζε χθες η Τζένιφερ Τος, ιδρύτρια της εταιρείας Black Heritage Amsterdam Tours, σε ένα πλήθος στο Άμστερνταμ, από όπου η Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών (Vereenigde Oostindische Compagnie) εμπορεύτηκε περί τους 500.000 σκλάβους τον 17ο αιώνα.

Τόσο η Τος όσο και άλλοι στη χώρα της συνέκριναν τον θάνατο του Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του με τη μεταχείριση των σκλάβων πριν από αιώνες. «Έχουμε δει αυτήν την εικόνα στο παρελθόν ως λευκοί διώκτες και υποδουλωτές που κρατούσαν τους σκλάβους και τους στιγμάτιζαν με σίδερο»

«Η Βρετανία δεν είναι αθώα», έγραφε επίσης στο Λονδίνο το πλακάτ διαδηλωτή, ενώ στο Βερολίνο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και δύο ποδοσφαιριστές της Μπουντεσλίγκα φορούσαν τη Δευτέρα μπλούζα το σύνθημα «Justice for George Floyd».

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο Ντομινίκ Σόπο, πρόεδρος της γαλλικής ΜΚΟ SOS Racisme, ο οποίος οργάνωσε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι τη Δευτέρα. «Το ζήτημα του ρατσισμού στην αστυνομία – αν και σε χαμηλότερο επίπεδο βίας – αφορά και τη Γαλλία», τόνισε.

Η αστυνομία στο βόρειο Παρίσι έκανε χρήση διακρυγόνων την Τρίτη για να διαλύσει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το θάνατο ενός νεαρού μαύρου Γάλλου το 2016, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση - ένα περιστατικό που φέρει ομοιότητες με την ανθρωποκτονία του Φλόιντ.

Στην Κωνσταντινούπολη, περισσότεροι από 50 άνθρωποι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς λίγα λεπτά μετά την έναρξη διαδήλωσης για τον Φλόιντ και της ευρύτερης αστυνομικής βίας στη χώρα. Τουλάχιστον πέντε άτομα συνελήφθησαν ενώ διαδηλωτές κατήγγειλαν την απαγόρευση διαδηλώσεων στη Τουρκία εν μέσω της πανδημίας.

Στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, επικράτησαν κυρίως τα συνθήματα «Black Lives Matter» και «Stop Extrajudicial Killings» (Στοπ στις εξωδικαστικές ανθρωποκτονίες). Η διοργανώτρια Ναφουλα Ουαφούλα τόνισε ότι η βία εις βάρος των μαύρων είναι διεθνής και ανέφερε σχετικά την ανθρωποκτονία κρατουμένων στην Κένυα. «Το σύστημα που επιτρέπει την αστυνομική βία στην Κένυα βασίζεται στην κοινωνική τάξη. Στην Αμερική, αφορά και τις φυλετικές διακρίσεις και την κοινωνική τάξη», τόνισε.

Η οργή των διαδηλωτών που ζητούν δικαίωση μετά τον θάνατο του Φλόιντ δεν περισσεύει μόνο στις ΗΠΑ. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες στην Γκάμπια, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ