I can’t breathe: «Πυρά» κατά Τραμπ από την επισκοπή της Ουάσιγκτον

I can’t breathe: «Πυρά» κατά Τραμπ από την επισκοπή της Ουάσιγκτον

Σκληρή κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε την Αγία Γραφή και την Εκκλησία για να τονίσει τη σημασία του «νόμου και της τάξης» και τη λήψη όλων των μέτρων που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα για να καταστείλει τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, άσκησε η επισκοπελιανή επίσκοπος Μάριαν Έντγκαρ Μπουντ στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη.

Στη δίνη μίας κοινωνικής αναταραχής που έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του νέου κορωνοϊού και τις εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι είναι διατεθειμένος να βγάλει ακόμη και τον στρατό στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, προκειμένου να βάλει ένα τέλος στις βίαιες διαδηλώσεις.

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Καθώς ο Τραμπ επέμενε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, έξω από το κτήριο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να απαιτήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη πυροδότησε τις εκτεταμένες ταραχές.

Αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές. Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο - το κτήριο υπέστη φθορές στα επεισόδια της προηγουμένης - με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν.

Στον ναό αυτόν, που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε. «Έχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Το γεγονός ωστόσο εξόργισε την επισκοπελιανή επίσκοπο Μάριαν Έντγκαρ Μπουντ, η οποία κατήγγειλε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε έλαβε άδεια για να χρησιμοποιήσει τα ιερά σύμβολα για σκοπούς με τους οποίους η Εκκλησία διαφωνεί κατηγορηματικά.

«Ας είμαι σαφής. Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την Αγία Γραφή, ο πιο ιερό κείμενο της χριστιανοσύνης, χωρίς άδεια ως σκηνικό για περάσει ένα μήνυμα αντίθετο με τις διδαχές του Ιησού Χριστού», τόνισε η επίσκοπος στο CNN.

«Συντασσόμαστε με όσους ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και τόσους άλλους. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που έχουν δει τα μάτια μου», πρόσθεσε.

«Δεν θέλω ο πρόεδρος Τραμπ να μιλά εξ ονόματος της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τα μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ», τόνισε η επίσκοπος σε ξεχωριστές δηλώσεις της στην Washington Post.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ